Her konu tartışabilir ama herkes herkese saygı duymalı o yüzden sorun yok hocam. Herkes fikrini söyleyebilir sonuçta.
Aslında aynı şeyi farklı açıdan değerlendiriyoruz.
Sizde islamın o bölgeye geldiğini ama herkesin o güne o durumlara göre bir bütün olarak değerlendirmesini söylüyorsunuz ama bende size bunun mümkün olmadığını söylüyorum.
Mesela çinin kültürü farklı , sen Kuran bunlarada hitap ediyor diyemezsin. İslamın geldiği cografya kullandığı örnekler cezalar terimler o bölgeye has, o bölgedeki insanları etkilemiş.
Çini örnek veriyorum dünyadaki diğer bölgeleride aynı şekilde düşünebiliriz.
Çindeki bir kişi kendi kültürüne atalarına yakın dinleri tercih eder ki ediyor 'da.
Niye islama inanmadın diyemezsin. Ki aynısını arap toplumları içinde geçerli kendi kültür ve değerlerine benzeyeni yani islamı seçmişler.
Bu şartlarda diğer toplumlara islamı benimsetme şansın yok. Bir bütün olarak bak anlayacaksın diyemezsin , çünkü anlamıyor, çünkü onların geçmişleri , ataları , terimleri , kültürleri ile alakası yok.
Sen hala çindeki bir kişinin kendi kültür ve atalarının bıraktığı , anladığı bir din yerine , Anlamadığı Kuranı açıp anlamaya çalışması gerektiğini düşünüyorsan bu senin şahsi bir düşüncen olur.
Kuran evrenseldir meselesindeki sıkıntıyı dile getirmek istedim. Elbette topu insanlara atabilirsin islamı anlayamamaları kendi problemleri diyebilirsin fakat işleyiş göründüğü üzere öyle yürümüyor. Sonuç olarak onların gerçek kabul ettiği dini sende anlamaya çalışmıyorsun. Karşılıklı bir durum arada hiç bir fark yok.
Konu çok fazla uzamasın , benim ki objektif bir değerlendirme sadece. iyi forumlar.