ntka adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Maalesef benim dediğim gibi.
Her ne kadar komik olsa da genel olarak öyle.
Çünkü yasalar buna izin veriyor.

Söz konusu madde şu şekildedir: “Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır.
” Ehliyetsiz araç kullanma fiili bir suç teşkil etmemekle birlikte kanunla yasaklanmış bir fiildir.
Diğer mesajınızla bu mesajın ilgisi yok.

Belirtildiği üzere, '' yasaktır '' ibaresi yer almakta.

Siz yasak değil, serbest diyorsunuz.

Bu mesajı benim atmam gerekirdi, ben bunu söylüyorum. Ehliyetsiz araç sürdüğünüz için fiili bir suça dahil olmuyorsunuz, sürebilirsiniz, kaza yapabilirsiniz, kaza yaptınız diye haksız olma durumunuz yok.

Serbest'in kelime anlamını yanlış biliyor olabilirsiniz. Belki o yüzden ehliyetsiz sürmek serbesttir yazmış olabilirsiniz.

Serbest, TDK Dil Kurumuna göre

' sıfat : Bazı kurallara bağlı olmayan '
sıfat : Hiçbir şarta bağlı olmayan, istediği gibi davranabilen; azade.
sıfat : Tutuklu veya bağımlı olmayan; özgür.

Anlamlarına gelir. Haliye '' kanunla yasaklanmış bir fiildir '' ve '' sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır. '' gibi maddelerde kural bütünlüğü ve bir fiilin bir kanun ile bağlanması yer almakta. Bunlar birer şarttır, kuraldır.

Serbestlik ise hiç bir kurala, şarta bağlı olmayan, istediği gibi davranabilen anlamlara gelir.

Ehliyetsiz olanlar yukarıda ki kanunlara, şartlara bağlıdır. Haliyle serbest değillerdir. Fakat sürmeleri bir suç teşkil etmez. Sürebilirler, yakalandıklarında cezalarını alırlar öderler bir daha sürerler. Burada sen süremezsin diyen bir kanun yok. Fakat sürmekte serbest değillerdir.

Dediğim gibi,

Ehliyetsiz araç sürmek SUÇ Değildir.

Ehliyetsiz araç sürmek serbest değildir.

Sizin dediğiniz gibi, ehliyetsiz araç sürmek serbesttir cümlesi yanlış.