R10 forumunda yapay zeka konusundaki sorulara ve verilen cevaplara baktığımda, sektör olarak bu konuda hâlâ oldukça geride olduğumuzu gözlemliyorum. Kendi deneyimimden örnek vermek gerekirse, yapay zekayı SEO çalışmalarımda ilk kez kullanmaya başladığımda başarılı olamadım. İlk başta yapay zekanın SEO'da kullanımı, süreci basitleştiriyormuş gibi geldi abartıldığını düşündüm. Kullanmadım ve bu düşüncem zaman kaybetmeme neden oldu.

Aslında, yapay zekanın SEO'da nasıl etki ettiğini merak edenlerin aklındaki temel soru hep aynı: “Google, yapay zeka ile oluşturulan içeriklere ceza verir mi?” Bu soruya iki ana cevap verilebilir:
  1. Evet, ceza verir. Google algoritmalarındaki çekirdek güncellemelerle birlikte, katma değeri düşük veya kalitesiz içerikler ceza alır. Bunu çoğumuz tecrübe ettik; kalitesiz içeriklerle cezadan kaçmak mümkün değil.
  2. Hayır, ceza vermez. Yüksek kaliteli, kullanıcıların aradığı tüm cevapları içeren ve etkileşim oranı yüksek olan içerikler, yapay zeka tarafından üretilmiş olsa bile, cezalandırılmaz. Önemli olan, içeriğin değer katmasıdır.

Buraya kadar geldiyseniz umarım faydalı bulmuşsunuzdur. Bu ikinci soruya yanıt verebilmek benim için kolay olmadı; Beş aydan fazla zaman ve maddi kaynak harcadım, hala da bu süreçte öğrenmeye devam ediyorum. Ancak bu yolculuk bana bazı kritik sorular sormam gerektiğini gösterdi:
  1. Yapay zekaya ne kadar hakimim?
  2. Yabancılar, SEO alanında benden farklı olarak ne uyguluyor?
  3. Projelerimde yapay zekayı daha etkili nasıl kullanabilirim?
  4. Yapay zekadan maksimum verimi nasıl alabilirim? (Bu proje hiç bitmeyecek gibi!)
  5. Yapay zekanın ileri düzey teknikleri nelerdir?
Bu sorulara yanıt ararken, SEO projelerimde fayda sağlamak amacıyla kendi projelerim için çeşitli uygulamalar geliştirdim. Örneğin, 3,4 gün belki haftalarca sürebilecek içerik analizleri artık sadece dakikalarımı alıyor. (Python ile kodlama bilgisi olmadan anahtar kelime analizlerini yapmak gibi). Yani, burada anlatmak istediğim; yapay zekayı verimli kullanmanın yolunu keşfetmek ve bu yolda sürekli gelişmek.

Yapay Zekayı SEO'da Kullanma Önerilerim:

1. Rakip analizinizi detaylandırın ve en alakalı bilgiyi hedefleyin.
  2. Kullanıcıların sorduğu tüm sorular ve ilgili aramalar üzerinde yoğunlaşın.
  3. Anahtar kelime haritası oluşturarak stratejik bir yol haritası çıkarın.
  4. Bağlantı ağı oluştururken en alakalı içeriklerle bağlantı almaya çalışın.
...... liste uzat gider: )
Unutmayın, sizin gibi SEO alanında yapay zekayı etkin kullanmak, diğer meslek gruplarının kullanımından farklıdır. Örneğin, bir avukat yapay zekayı kendi alanında etkin kullanabilir (eğer kendini geliştirdiyse). Bu, özel bir bilgi birikimi ve strateji gerektirir ve bu farkı zamanla daha iyi anlayacaksınız.