Bu arada, bizim olayımız ile alakalı uğraşırken çok daha ağır örnek hikayelerde duyuyoruz. Dün muhasebecimiz anlattı; Geçen günlerde birisi amcasının vergi borcunu ödemek için vergi dairesine gidiyor. Vergi dairesinde "sen vergi borcu olan kişi değilsin. Onun adına vergi ödeyemezsin" denilerek 20.000 TL ceza kesmeye kalkıyorlar. Son dönemde çıkan "fiş kesmeyene ceza, fiş almayana ceza, şöyle olursa ceza, böyle olmazsa ceza" gibi, onlarca yeni cezalar ve haberler çıkmaya başladı. Ne kadar yasal yapmaya kalkarsak kalkalım, bir yerden bir açık bulunup ceza yiyeceğiz diye diken üstünde oturmaktan perişan oluyor, işimize gücümüze odaklanamıyoruz...
Kaçak ve yasa dışının önüne geçilsin, kişiler yasal yollardan iş yapıp, vergilerini verip, devlete katkı sağlasın diye dünyadaki bütün ülkeler iş kurmayı ve yapmayı kolaylaştırıyor. Son dönemde bizde vergilerden çok, işini düzgün yapmaya çalışan vergi mükelleflerine kesilmeye çalışılan cezalar ile para toplanmaya çalışılıyorlar.
Burada siyasete asla girmek istemiyorum. Çünkü bu sadece belli bir parti ya da kişiler ile alakalı değil. Zaten benim yaşadığım örnekteki maliye ve belediye birbirinden tamamen alakasız / rakip partilerin yönetiminde. Yani bu olay bana bir daha gösteriyor ki, biri diğerinden daha iyi ya da kötü değil...
Şikayet edilmişsin apartman sakinlerinden plaza tarzı biyere geçersiniz işletmelerin olduğu iş hanında problem yaşamazsınız bende şuan aile evimde e ticaret yapıyorum komşulardan yana sıkıntım yok devam ediyorum lakin apartmanda geçen sene kiracı olan e ticaret yapan bi arkadaş vardı o şikayet edildi taşınmak zorunda kaldı şikayet sebebi pazarlamacı yüzyüze görüşmelerini apartmanda ki dairesine davet ediyordu ticaret yaptığı kişileri ve ailesi oturmuyordu bu yüzden olsa gerek.
Bende yüzyüze satış olmadığı için sadece depo olarak evin bir odasını kullanıyorum paketliyorum kurye alıp gidiyor o kadar site yönetimiyle görüştüm hatta bir problem olmayacağını beyan etti çocuklarınızla yaşadığınız alan işletme değil şikayet gelmedi gelecek olursa da problem değil hallederiz yabancı insanlar gelmesin göze batmasın yeterli cevabını aldım.
O ihtimal de aklımıza geldi hocam. Fakat o ihtimali aklımızdan çıkaran nedenler var; Birincisi, eski oturduğumuz yerde bir terzi vardı. Çalıştırdığı makine ile bütün apartmanı inletiyordu. Bunun üzerine apartmandakiler şikayet etti. Önce zabıtalar şikayete konu olan hususu kontrole gittiler. Sonra ruhsat konusuna girdiler. İşyeri sahibi şikayet edildiğinin bilincindeydi.
Biz ise işimizi apartman içinde, 2., 3. ya da daha üst katlarda yapmıyoruz. İş yaptığımız yerin girişi apartmanın girişi ile farklı. Kargocular haricinde hiç kimse gelip gitmiyor ve kargocuların gelip gittiğini apartmandaki hiç kimse görmüyor. Yani kimseyi rahatsız edecek bir durum söz konusu değil. Etliye sütlüye de bulaşmıyoruz. Hatta burada iş yaptığımızın farkında olmayan apartman sakinleri bile olabilir. Kaldı ki bulunduğumuz sokakta öyle şeyler yaşanıp sessiz kalınıyor ki, bizim iş yapmamız en son kafaya takılacak şey olsa gerek... Ek olarak bize, örnek verdiğim terzi olayının aksine "hakkınızda şikayet var" tarzında bir bildirim yapılmadı. Belki her şikayet için bu bildirim yapılmıyor olabilir.
İkincisi, denetime gelen belediye çalışanlarına "9 yıldır bu işi yapıyoruz, hiçbir sorun yaşamıyoruz" dedik, bize cevap olarak "Bu ruhsat işi yeni çıktı. Artık vergi levhasında yazan adres için ruhsat zorunluluğu var." denildi.
Üçüncüsü, belediyeye gittiğimizde ise (şansımızı seveyim) bizim bölgenin pilot bölge olduğu, şirketimizi başka bir şehirde tanıdığımız birinin evine taşırsak bir süre problem olmayacağını söylediler... Yani bu olay diğer şehirlerde home ofis çalışanlar için şimdilik problem değilmiş.