BetaHouse adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
%50 de olsa %5 de olsa demişsiniz, günümüzde böyle bir zenginleşme ihtimali yoktur, banka faizleri enflasyon oranının altında kalmakta. Arapça o dönem harekesiz, kısacası şimdiki fark sayısının yarısı kadar harf var, o kadarcık harf ile hiçbir şey yapamazsınız, üstelik kelime sayısı da çok az ve olan kelimeler ise birden fazla anlama geliyor, buna zengin bir dil denemez. Eğer zengin dil diyecekseniz ortaya bir şey koymanız gerekir, eğer ortaya bir delil koyamıyorsanız bu iddianız ideoloji veya inancınız olarak kalır. Bizde ne basitinden 365 gün sonrası anlamına gelen yıl ve sene terimleri kullanılır, aynı şey için 2 farklı kelime varken Araplarda mesela sene kelimesinin 25 farklı şeyi ifade ettiğini düşünün, işte böyle bir dilden bahsediyoruz üstelik çevre dillerden etkilenmiş ve çok sayıda yabancı kelime ilave edilmiş bir dilden bahsediyoruz. Eğer Arapça için zengin bir dil olduğunu ispat edemiyorsanız bence boşuna zahmet etmeyin, İslam'ın kaydedildiği dönem doğru dürüst yazım dili bile olmayan bir dilden bahsediyoruz. Üstelik o kadar kısır bir dil ki apaçık Arapçadır diye sayısız Ayet gelmesine karşı İbranice, Kıptice, Aramice, Farsça vs. sayısı kelime mevcut çünkü Arapça da o kelimelere bir karşılık yok. Lütfen Arapça konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz zengin bir dil gibi saçma bir iddiayı desteklerken fazla acele etmeyin, diğer dediklerinize katılıyorum. Kişisel olarak yorumlamadım zaten, zenginleşme üzerinden yorumladım ki eğer faiz oranı enflasyon oranının altında ise orada bir zenginleşmeden bahsedilemez.
Arapça savunuculuğu yapmadım kesinlikle, sırf böyle düşünmeyin diye de en başta pek haz almadığım bir topluluk olduğunu da belirtmiştim (: Arapça hakkında bilgi sahibiyim, ben dönemine göre 1400 yıl önceden bahsediyorum. Ufak bir araştırma yapmaktan yine de üşenirim, erinirim derseniz en basitinden yapay zekanın da sizin yerinize kaynakları ile birlikte araştırma yapmasını isteyebilirsiniz.

1400 yıl önce Arapların Muallakat edebi eserlerine de bakabilirsiniz, ben size erinmeden kaynak vereyim; Cambridge History of Arabic Literature, Encyclopaedia of Islam, The Arabic Language" (Kees Versteegh), Arabic Literature to the End of the Umayyad Period" (A.J. Arberry), Encyclopaedia of the Qur’an" (Jane Dammen McAuliffe, ed.)

Verdiğim kaynakların tamamını okumasam da hepsinden kesitler halinde ufak ufak okudum, merakımdan ve araştırma sevgimden kaynaklı diğer dillerin de dönemine uygun araştırmalar yapmıştım. Harvard üniversitesinin de bununla alakalı bir araştırması vardı okumuştum lakin bulamadım çok zaman geçti, belki siz biraz araştırma yaparak bulabilirsiniz. Size sunduğum kaynaklar safsata değil veya bir savunucu kaynak değil, akademik araştırmalardır. Hatta inançlı olmayan insanlar da o dönem Arapça edebiyatının gelişmiş olduğunu, Kur'an'ın da bundan faydalanarak şiirsel düzeyde yazıldığını iddia ederler.

Oysa dışardan araştırmacı, bilgisiyle konuşan birine benziyordunuz, "Lütfen Arapça konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz zengin bir dil gibi saçma bir iddiayı desteklerken fazla acele etmeyin" bu cümleniz beni biraz üzdü dediğim gibi biraz araştırma yaptığınızda dediğime geleceksiniz.

Şunu da belirteyim, bir dilin dışarıdan kelime alması o dilin kısır olduğunu değil aksine türevleşip zenginleştiğini ifade eder, bu sadece arapça için değil evrensel bütün diller için geçerlidir, bu dediğimi de bir çok dilbilimci söyler zaten. Ticaret, bilim, kültür ve bir takım sosyal etkileşimler zaten o dilde yeni kelimeler türemesini ve zenginleşmesini sağlar.

Unutmayın, özgünlük ile zenginlik diller arasında ayrı şeylerdir. Rasgele bir Afrika kabilesi aralarında bir dil geliştirmiş her nesneye bir kelime kalıp uydurmuş ve dışardan değil sadece kendi aralarında türettikleri kelimeler ile dil oluşturmuş olabilirler, bu dil özgün olur ama başka hiç bir dili kapsamadığı, alışverişte bulunmadığı için kesinlikle zengin dil olamaz.

Konu biraz saptı ama dediğim gibi Kuran'da faiz riba olarak geçer, yani olduğu gibi faiz, zenginleşme veya başka bir anlamı yok. Haksız kazanç ve faizin haram olduğu apaçık yazar, ülkede enflasyon %1000 da olsa ortada bir emeksiz, haksız kazanç, faiz İslam'da söz konusu, yani islam dininde işletilen bir paradan ekmek yemek her türlü haram olarak kabul edilir.