Arapça gerçekten de 1400 yıl önce döneminin en zengin dillerindendi bu arada, genel olarak pek haz almasam da doğruya doğru. Şiir ve edebiyat alanında da baya ilerdeydiler.
Bende bir müslüman olarak, agnostik düşüncede olmana rağmen açıklayış biçimini ve saygını bozmamanı baya bir taktir ettim, bazı yerlerde haksızsın ama. Bunu da ekleyeyim din tartışmıyoruz, faizin dindeki yerini tartışıyoruz.
İlk olarak bildiğim kadarıyla Kuran'da faiz genel bir terimle riba olarak geçiyor, ve her türlüsü haram olarak kabul ediliyor, zenginleşme olarak değil yani.
Ayetlerde haksız kazanç ve faizle kazanılan para üstüne vurgu yapılır, %50'de olsa, %5'de olsa faiz sistemi ile para kazanılıyor sonuçta. Zaten İslam'da faiz ile kazanılan para haksız kazanç yoluna girdiği için dolayısıyla her kapısı haram durumuna yol açıyor.
Yine İslam dinine göre konuşuyorum, bu inanışta kuran belli bir dönem için değil indirilen dönem ile kıyamete kadar geçen bir süre arasında evrensel olarak geçerliliğini devam ettirdiği için şu, bu borsa kavramları eklendi modernlik geldi ekonomiye diyerek işin içinden sıyırılamaz bence.
Dediğim gibi, ortada bir faiz durumu var, ortada İslam dinine göre haksız kazanç var ve ikisi de aynı yöne çıkmakta.
%50 de olsa %5 de olsa demişsiniz, günümüzde böyle bir zenginleşme ihtimali yoktur, banka faizleri enflasyon oranının altında kalmakta. Arapça o dönem harekesiz, kısacası şimdiki fark sayısının yarısı kadar harf var, o kadarcık harf ile hiçbir şey yapamazsınız, üstelik kelime sayısı da çok az ve olan kelimeler ise birden fazla anlama geliyor, buna zengin bir dil denemez. Eğer zengin dil diyecekseniz ortaya bir şey koymanız gerekir, eğer ortaya bir delil koyamıyorsanız bu iddianız ideoloji veya inancınız olarak kalır. Bizde ne basitinden 365 gün sonrası anlamına gelen yıl ve sene terimleri kullanılır, aynı şey için 2 farklı kelime varken Araplarda mesela sene kelimesinin 25 farklı şeyi ifade ettiğini düşünün, işte böyle bir dilden bahsediyoruz üstelik çevre dillerden etkilenmiş ve çok sayıda yabancı kelime ilave edilmiş bir dilden bahsediyoruz. Eğer Arapça için zengin bir dil olduğunu ispat edemiyorsanız bence boşuna zahmet etmeyin, İslam'ın kaydedildiği dönem doğru dürüst yazım dili bile olmayan bir dilden bahsediyoruz. Üstelik o kadar kısır bir dil ki apaçık Arapçadır diye sayısız Ayet gelmesine karşı İbranice, Kıptice, Aramice, Farsça vs. sayısı kelime mevcut çünkü Arapça da o kelimelere bir karşılık yok. Lütfen Arapça konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz zengin bir dil gibi saçma bir iddiayı desteklerken fazla acele etmeyin, diğer dediklerinize katılıyorum. Kişisel olarak yorumlamadım zaten, zenginleşme üzerinden yorumladım ki eğer faiz oranı enflasyon oranının altında ise orada bir zenginleşmeden bahsedilemez.