Arapların dili 1400 sene önce kısırdı, neredeyse yazım dili bile olmayan bu dil diğer dillerden türetilmiş terimler ile sıfırdan üretildi ve harekeler sayesinde harf sayısı iki katına çıkarılıp son olarak yazma dili haline getirildi fakat kelime olarak yine fakirdi, kimi bilgisiz kişiler Arapça zengin bir dese bile buna inanmayın, aynı kelimenin 17 farklı anlamı varsa yani bir kelimeye bu kadar farklı anlam yükleniyorsa o dil fakirdir, net. Şimdi nereye geleceğim? Hemen belirteyim. İslam'a göre "FAİZ" zenginleşmeyi ifade eder, bu ay 100 deve borç alıyorsan seneye 110 deve olarak geri verirsen bu faizdir, Araplarda faiz = zenginleşme anlamı taşır kısacası eğer zenginleşmiyorsan ona faiz denemez. Bir agnostik olarak ne kadar güvenirsin bilemem ama zenginleşmediğin sürece ona faiz denmemesinden ileri gelerek atıyorum %70 enflasyonun olduğu bir ülkede %50 banka faizi alsan bile zenginleşemezsin, Arap deyimlerine göre çıkar/avanta elde etmiş olmazsın, enflasyonun altında kalan faiz hiçbir şekilde zenginlik sağlamadığı gibi paranın değerini bile koruyamamana sebep olur. Eğer şu dakika 100 kilo et alacak parayı faize yatırır 1 sene sonra çektiğinde 101 kilo et alıyorsan işte o 1 kiloya faiz denir, fakat ülkemizde enflasyonun altında kalan faiz oranı sayesinde bu mümkün değildir. Kısacası laik bir ülkede yaşıyoruz, demokrasi ile iktidar belirleniyor ve Cumhuriyet rejiminde yaşıyoruz, ekonominin ise 1400 yıl boyunca epey değiştiğini söylemeliyiz. O yıllar zenginleşme dediğim gibi bu yıl sen bana 150 kilo hurma ver, seneye ben sana 170 kilo olarak geri öderim şeklinde idi fakat ortam çok değişti, yüzlerce sene geçtiği gibi araya zibilyon tane ekonomik terim eklendi, hisse senetleri çıktı, bono, eurobond, tahvil, emtia, döviz vs. sayısız ekonomik terim girdi hayatımıza modernleşme ile birlikte, haliyle bildiğiniz faiz artık bambaşka bir yere evrildi. Kısacası banka faizleri zenginleşmeyi sağlamaz, kısa ve net.
Arapça gerçekten de 1400 yıl önce döneminin en zengin dillerindendi bu arada, genel olarak pek haz almasam da doğruya doğru. Şiir ve edebiyat alanında da baya ilerdeydiler.
Bende bir müslüman olarak, agnostik düşüncede olmana rağmen açıklayış biçimini ve saygını bozmamanı baya bir taktir ettim, bazı yerlerde haksızsın ama. Bunu da ekleyeyim din tartışmıyoruz, faizin dindeki yerini tartışıyoruz.
İlk olarak bildiğim kadarıyla Kuran'da faiz genel bir terimle riba olarak geçiyor, ve her türlüsü haram olarak kabul ediliyor, zenginleşme olarak değil yani.
Ayetlerde haksız kazanç ve faizle kazanılan para üstüne vurgu yapılır, %50'de olsa, %5'de olsa faiz sistemi ile para kazanılıyor sonuçta. Zaten İslam'da faiz ile kazanılan para haksız kazanç yoluna girdiği için dolayısıyla her kapısı haram durumuna yol açıyor.
Yine İslam dinine göre konuşuyorum, bu inanışta kuran belli bir dönem için değil indirilen dönem ile kıyamete kadar geçen bir süre arasında evrensel olarak geçerliliğini devam ettirdiği için şu, bu borsa kavramları eklendi modernlik geldi ekonomiye diyerek işin içinden sıyırılamaz bence.
Dediğim gibi, ortada bir faiz durumu var, ortada İslam dinine göre haksız kazanç var ve ikisi de aynı yöne çıkmakta.