Malasef ki yazdıklarınız da çok haklısınız hem vergi kaçırıp hemde pişkin pişkin abartı etiket yazmaları esnaflığın yüz karaları diyebiliriz. Şu şekilde düşünmek bu tipleri masum yapar mı yapmaz herkes cebine bakar sonuç olarak. Burgerin günlük potansiyeliyle bu esnafın müşteri potansiyeli asla bir değildir..

Gibi ince bir mantıkdan banane kardeşim. Burada yine işçi maaşı yemesi içmesi kira elektrik gider kalemleri gerçekten bahane olduğunu düşünmüyorum serbest piyasa faiş fiyatları dilden dile dolanırken artan fiyatları yine esnafa yontarak uyumaya devam edelim.

Çok can ciğer kasasına kadar hâkim olduğum sektörün kazanc yüzde oranı oldukça yüksek olan telefoncu bir kaç arkadaştan örnek vereyim.

3-4 sene öncesi fiyatlar böylesine abartılmış değilken yıl bazında en kazanmayan esnaf arkadaşım arabasını yeniler yada yeni bir ev almayı planlardı. Şuan aynı iş yeri daha yüksek fiyatlar yıl bazında ev alma planını boş verin arabasını yenilemeyi boş verin vade borçlarını nasıl öderim de bu ayıda takla atarım diye kafasında saç kalmadı.

Kabaca şöyle bir düz mantık düşünebilirsiniz 4 sene önce bir milyon TL sermaye ile aylık 300k 300k kazanan yarısı giderlere yarısı 100k vitrine 50k keyfine ev giderleri yatırım vs. diyebiliyordu şuan iki milyon TL sermaye ile yine aylık 300k kazanıyor 200 giderler kalan 100 de vitrini mi yenilesin keyfinemi harcasin yatırım mı yapsın.

4 sene önce 50k temiz aylık kazanıp 15k sına lüks hayat içinde yaşayan geri kalanına da arabasını evini yenileyen arkadaşım şuan 100k kazanca öylesine lüks hayatım yok diyebiliyorsa bu esnafın suçu olmamalı!! Anlatmak istediğim olay budur.

Bu arkadaşın öğrenci çocuğu var 4 sene önce 25-30k özel okula gönderilirken şimdi 290-300k al sana keyfi ev giderlerine artan bir masraf.

Ohoo uhuuu 100k esnaf kazanıyor daha ne istiyor diyen arkadaşım sana söylüyorum memur insanlar neden esnaflığa özeniyordu çünkü daha çok kazanç olduğu için memur maaşını 3-4-5 e katladiklari için şuan bu zaman da da emin ol ki 50k memur maaşıysa bir esnafın 200k kazanması göze batmasın 4 sene önce serbest piyasa varken batmıyordu çünkü algı yoktu şuan ne güzel algı var uyutulmaya devam işte.

Palria adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ama hocam vergi çalışan maaşları fatura vs diyenlerin ağzına vurasım geliyor

100 liraya aldığım bir ürün kdv+komisyon+kargo 340₺ oldu. 50₺da ben kazanayım 390-400₺ oldu diyelim ki esnafım yatırımcıyım sattığım bir üründen 1 paket sigara bile kâr edemiycem öyle mi? Hadi diyelim öyle olsun benim işcim var. Bu 100 liralık ürünü 400e sattığım da 11 tanesi işçinin maaş masrafı /// yemesi sigortası yol parası elektriği paketi ambalajı iadesi vs. Kulliyen gider kalemleri.. esnaflık yapmayan arkadaşlar piyasanın fiyatlarını esnafa bağlayadursun uyuyaduralım. Yapan varmı evet. Ama genel yapı olarak da ekonominin bu hâle gelmesinin nedeni serbest piyasa esnafların abartı fiyatları değil hükümetin kötü yönetimi enflasyonu ekonomiyi iyi yönetememesi.