"Üniversiteye gideceğinize buraya gelin de para kazanmayı öğrenin", bu ifadeye göre, kişi kursları bir bilgi merkezi olarak değil, hızlı yoldan para kazanma merkezi olarak değerlendirdiği için, ve arayışının temelinde "bilgi" değil, "para kazanma" olduğu için, kişinin alabileceği kursların tamamı, kişiye hiçbir şey katamaz. Kişi, her ne kadar "bilgi arıyorum" derse desin, bu ifadeye atıfta bulunma, arayışın bilgi olmadığının ıspatıdır.
Para kazanma, bilgi edinme ile değil, ticaret ve girişimcilik ile ilişkili bir konudur. Bu da kişinin karakteri ile ilgili bir durumdur. Kişi, girişimci doğarsa, her şeyden para kazanır. Aldığı kursları da eğitim amaçlı alır. Zaten alacağı bilgi, kişinin tabiri ile, "RAFİNE" bilgi değildir. Temel bilgidir. RAFİNE bilgi gibi bir saçmalık yoktur. Çünkü bilgi, ham madde değildir.
2 kişi aynı kurs eğitimi ile birbirinden farklı sonuç verir. Çünkü;
- Biri girişimcidir, diğeri değil.
- Birinin eğitimini veren kişi çok araştırma yapmış biridir, diğeri sıradan müfredatçıdır.
- Birinin eğitim kurumu çok "para kazandırmayı" amaçlar, diğerinin amacı "temel öğretmektir".
Bu örnekler çoğalır. Ancak, buradaki sıkıntı, gerçek eğitim kurumu ile "para kazanma umudunun bir eğitim gibi satılması" konusunun denkleştirilmesi problemidir. Burada satılan e-booklardan hiçbir farkı yok.
Kişi, insanların araştırmalar yaparak bir şeyler öğrenemeyeceğine inanıyor ise, ve milyarlarca sonuç veren bir arama motorundaki tüm bilgi havuzunu "genelgeçer" bilgi olarak gruplandırıyor ise, ne girişimcidir, ne de araştırmacıdır. Haliyle, ne bu kurs, ne de başka bir kurs, bu amaca uymaz.
Ayrıca; kurslar ilerlemenizi sağlamaz, başlamanızı sağlar. İlerlemenizi sağlayan şey, deneyimdir. Üniversitelerde aynıdır. Üniversitelerin tek farkı, daha yoğun çalışmalar yaparak, kişinin gerçek sektöre girmeden önce üniversite bünyesinde bir süre deneyim sahibi olmasını sağlamaktır.
Kursları sadece hızlı para kazanma yolu olarak görmek büyük bir yanılgı. Kursların amacı, bana anında gelir sağlamak değil, uzun vadede başarılı olabilmem için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Eğer gerçekten para kazanmak istiyorsam, bu sürecin sürdürülebilir olması için bilgiye ihtiyaç duyarım. Ticaret ve girişimcilik, doğru stratejiler ve sürekli öğrenme üzerine kurulu. Bilgisiz şekilde para kazanmak mümkün değil.
Evet, girişimcilik ve ticaret parayla ilgili; ama bunu sürdürülebilir şekilde yapabilmem için bilgi temelinde hareket etmem gerekir. Girişimcilik, doğuştan gelen bir yetenek değil, zamanla geliştirilen bir beceri. Ne kadar girişimci ruh taşısam da, doğru bilgi ve strateji olmadan uzun vadede başarılı olamam. Girişimcilik kursları ya da üniversiteler sadece bana temel bilgi vermekle kalmaz, bu bilgileri gerçek dünyada nasıl kullanabileceğimi de gösterir.
İki kişi aynı kursu alabilir, ama farklı sonuçlar alabilir. Bunun nedeni sadece birinin girişimci olup diğerinin olmaması değil, aynı zamanda kursun içeriğinin nasıl kullanıldığıdır. Kursu veren kişi ne kadar deneyimli olursa olsun, başarı benim bu bilgiyi nasıl değerlendirdiğime bağlı. Bir kurs, benim için sadece başlangıç noktasıdır. Devamını getirmek tamamen bana kalmış.
Asıl problem "para kazanma" vaadiyle eğitim satılması olabilir, ama her kurs ya da üniversite bu vaatle gelmez. Çoğu eğitim programı, beni iş hayatına hazırlamak ve becerilerimi geliştirmek için tasarlanmıştır. Kurslar ya da üniversiteler beni ilerletmez demek yanlış olur; onlar bana sadece başlangıcı sağlar. Gerçek ilerleme ise benim deneyimimle ve çabamla olur. Üniversitelerin farkı ise, bana derinlemesine araştırma yapma becerisi kazandırmaları ve sektöre girmeden önce değerli deneyim edinmemi sağlamalarıdır.Kısacası hocam evet dediğiniz doğrudur ancak kurslar ve üniversitede insanın kendine deniyim kazandırmasını sağlar.