2024 yılındasınız. Üniversiteler size çoğu zaman 30 yıl eskimiş bilgiyi teorik bilgi diye veriyor. Teknoloji alanlarında bile bu 10 yıl öncesine gidiyor. Hayatın roket hızında aktığı bir ortamda, akademik bilginin çöp olduğu bir durumda, kursla para kazanmaya inanmak, boğaz köprüsünü satın almaya benziyor.
Para kazanacak ya da kazanma hevesi olan birinin, yapabilitesi varsa, burada bu soruları sormaz. Bu yolu kendisi bulur. Eğitim alacağı alanı da aramaz. Eğitimi kendisi alır. Aldığı tarafta bir kurum ya da kurs değildir. Kendi araştırmalarıdır.
Eğer ben X öğrenmek istiyorsam, hiçbir yerin kursunu dikkate almam. X ile ilgili tonla veri toplarım, veri analizi yaparım, istatistiklerine bakarım, çıkarım yaparım. Sonra bir şeyler yapmaya kalkarım. Bir şeyler yaparken de daima DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, and Control) mantığı ile giderim. Bu, yaptığım işi sürekli olarak daha iyi yapmamı ve ciddi bir verim almamı sağlar. Bunun üzerine ölçekleyebildiğim kadar ölçeklerim.
Şu yazdığım şeyi ister bir Facebook sayfasına uygulayın, isterseniz NSA'in veri merkezlerine uygulayın. Yerküredeki mantık, hemen hemen her iş için aynıdır.
Kısaca, o kurs değil, hiçbir kurs 5 para etmez. Neyin para edeceğini sormadan keşfetmelisiniz. Birileri size yol gösterdiği sürece, siz birilerinin gittiği yolu takip edip, aynı kişilerin başarısızlığını paylaşırsınız. Başarı, başka birilerinin ayak izinde değil, kendi ayak izlerinizde olmalı ve gittiğiniz yolu açan kişi siz olmalısınız. Bunu yapmayacaksanız, tam zamanlı iş bulun. Ticaret herkes için değildir.
üniversiteye güvenme, kursa güvenme, e neyi güveneceğiz madem?
Hiçbir insan hiçbir şeyi kendi kendine bulamaz. Bir bilene sorar, istişare eder, öyle bulur.
Kendi araştırmalarınız ile 6 ayda ulaşacağınız bilgi ve tecrübeyi, başkası paket halinde size 1 ayda öğretebilir. Kurs denen şeyin amacı da budur zaten. Yani ben ileri seviye İngilizcem ile birkaç google araması yaparak bazı genelgeçer bilgilere ulaşabilirim. Ama işleri hızlandıracak RAFİNE BİLGİ'yi birisi bana kısayoldan vermedikçe zaman kaybeder dururum.
DMAIC mantığı ile ilerlemenizi size öğreten kişi de bunu bir kurs veya üniversite ile öğrenmedi mi ayrıca?