Konuyu açma sebebim x paket, y paket, z paket gibi hazır site satın alıp içinde onlarca modül ile birlikte verilen paket siteler ile
E-ticaret çözümleri konusunda yaşanan yaygın sorunlara dikkat çekmek ve sektördeki bazı uygulamaları kendi düşüncelerim ile değerlendirmek istiyorum.
Bu yazı, herhangi bir şahsı, şirketi veya ürünü hedef almamakta, yalnızca kişisel gözlem ve deneyimlerime dayanmaktadır.
İşini güzel yapan arkadaşlarımı tenzih ediyorum. Bu konu herhangi bir şahsı, şirketi, paketi ya da başka bir konuyu baltalamak için açılmamıştır.
SADECE KENDİ GÖRDÜĞÜM YANLIŞLARI KENDİ DÜŞÜNCELERİM İLE DİLE GETİRİYORUM
Konusunun baltalandığını düşünen arkadaşlar çıkar mı bilmiyorum çıkarsa aşağıdakileri yazdıklarımı kendisinin de yaptığını kanıtlamış olacağını düşünüyorum.
Genel olarak herhangi bir sorunu sıkıntıyı düzeltmek için panele girdiğimde paket satışlardan alınan sistemler şu şekilde olduğunu görüyorum.
- Eski Tema Sürümü : journal tema sürümü gizlenmiş ama gizlenmeyenlerden 3.1.8 sürümü olduğu görülebiliyor çünkü lisans istemeyen son versiyonu bu 3 yıl öncenin sürümü => 3.1.8 (February 6, 2021)
- Eski Opencart Kurulumu : Kurulan opencart versiyonu opencartın tam 5 yıl önceki sürümü olan => opencart 3.0.3.2 - Apr 9, 2019
- Eski, Kırılmış Kaynağı Belirsiz Modüller: Gelişmiş ... modülü burada noktalı yerleri xml, sipariş, kargo gibi herhangi birşey ile doldurabilirsiniz. Bu modüller de gooleye yazdığınızda piyasada ücretsiz versiyonları bir çok sitede paylaşılan yine en iyi ihtimalle 3 4 yıllık eski versiyon ve ne olduğu kimin kırdığı içine ne kodları koyduğu belirsiz modüllerden oluşuyor. Hatta bazılarına türkçe yaparak paketi satan kişi modülü kendisi kodlamışcasına güncelliyormuşcasına kendi lisans sistemini entegre etmiş ( bunu da error log dosyasına bastıgı sürekli hatalardan farketmiştim )
- Güncelleme Düzenleme Eksikliği : Yeni bir özellik istendiğinde paket dahilinde olmadığı için dışardan destek almak istediğinizde o işi yapacak modülü satın alsanız bile 5 yıl önce öyle bir modül olmadığı için kurulamıyor eski sürümünüze uyumlu sürümü bulamayabiliyorsunuz. çünkü 5 yılda teknoloji olarak, güvenlik olarak, alt yapı olarak çok değiştiği için bazen işiniz paranızla modül aldığınızda da çözülemeyebiliyor.
- Göz ardı edilen hatalar: hemen hemen her sitenin error.log dosyası ya log tutmasın olarak değişmiş ya da çok yüksek mb değerlerine ulaşmış çünkü sitede her ürün sayfası yüklendiğinde her xml çalıştıgında vs sürekli yığılan bir hatalar bütünü bulunuyor.
bu gibi hataları çoğaltabiliirim ama genel olarak en major yanlışlar bunlar. Bir çok arkadaşa küçük bir hatasını gidermek için yardımcı olmadan önce bu sorunu düzeltiriz ama bence bununla uğraşmayın çünkü sitenizde şu şu hatalar var bakın diye gösteriyorum...
Tüm bunlar demek değildir ki eski sürümler tamamen güvensiz, sorunlu, problemli, eksik bazı arkadaşlar var takdir ediyorum her yerini özelleştirmiş bu sürümler de olsa stabil problmsiz bir şekilde ihtiyaca göre uyarlamış alanında bilgisini sitenin her yerinde göstermiş. o yüzden bu gibi arkadaşlar kendisini bilgidiğinden konuya saldıracaklarını düşünmüyorum.
Şimdi ise bu şekilde eticaret sitesinde istediği sonucu alamayan arkadaşlara ben nasıl hizmet veriyorum o kısmı anlatayım.
Önce sizi dinliyorum,
- Birlikte önceliklerinizi ve ihtiyaçlarınızı belirliyorum.
- Önceden yapmadığım ihtiyacınız olan eksik varsa onları sağlayacak modülleri hazırlıyorum ya da alıyorum.
- Sistemdeki tüm bilgilerin dışarıya aktarılması. müşteriler, siparişler, kategoriler, markalar, ürünler, sayfalar, diğer yerelleştirme bilgileri export ediyorum ( excel gibi )
- En güncel Journal tema sürümünün kullanarak başlıyorum.
- OpenCart'ın en son kararlı sürümü üzerinde çalışıyorum.
- Müşteriye özel, özgün tasarım uygulamaları geliştiriyorum eski tasarımınızı ya da istediğiniz bir tasarımı güncel versiyonda çiziyorum
- Sadece gerekli ve güncel modüllerin entegrasyonu sağlayarak paket sitelerdeki gibi aynı işi yapan 3 modülü birden kurmuyorum var diye.
- PHP'nin en son sürümü ve güncel web standartlarının kullanımı sağlayacak şekilde temiz bir sistem teslim ediyorum.
- Gelecekteki geliştirmelere ve güncellemelere uyumlu, esnek bir altyapı sahibi oluyorsunuz.
iletişim için: wp üzerinden ulaşabilirsiniz.