Biraz konuyu hortlatmak olacak ama arada bir meraktan girip bakıyorum, konuyu görünce bir iki kelam edeyim dedim.

Toptancı ve üreticiler derdiniz ne diye başlık atmışsınız, toptancılar ve üreticiler adına bir tekstil üreticisi olarak cevap vereyim;

Öncelikle yaşadığınız sorunları sıkıntıları çok iyi anlıyorum, büyük bir kısmında haklı da olabilirsiniz, detaylara girmeyeceğim çünkü görmediğiniz / bilmediğiniz çok (AMA ÇOK) şey var. Sorunun temelinde bir empati ve komünikasyon problemi yaratıyor, o yüzden gelip 'Derdiniz ne? ' diye soruyorsunuz, yanıtlayayım;

Derdimiz bereketli şekilde iş yaptıracak müşterilerle tanışmak ve iş yapmak. Aslında çok basit ve temel bir derdimiz var. Ancak 'potansiyel' müşterilerin ya da kendilerini öyle sananların çoğunun derdi, tam olarak bizim derdimizle örtüşmüyor. Bugüne kadar 100 lerce 'iş yaptıracağını vaat eden' insanlarla görüşmüş ve konu hakkında fazlasıyla yeterli istatistiki bilgiye sahip biri olarak söyleyebilirim ki alıcılardaki empati yoksunluğu ve yaptırmak istediği iş karşılığında alabileceği 'makul' hizmetin seviyesini ölçememe sebebiyle, tüm diğer toptancı ve üreticiler gibi bizlerde karşılığı para olan mesaimizi koruyabilmek adına uzun yıllar içinde pek çok önlem almak zorunda kaldık. Ben de işe başlarken 'bunlar nabıyo yeaaa' derken, yıllar içinde öğrendim li, doğru ya da yanlış şekilde, ama gerekli bir şey yapıyorlar...

Satmanın bir adabı olduğu gibi, almanın da bir adabı var ancak inanın ki satma adabını bilen satıcılar, alma adabını bilmeyen alıcılardan çokca fazladır.
Kişi / firma bazında yaşamış olabileceğiniz olumsuzlukları ve sorunları bir kenara bırakarak genel bir cevap veriyorum, en başta da söylediğim gibi elbette satıcıların yanlışlarına maruz kalmış olabilirsiniz fakat anlatım biçiminizden aslında genel sorunun bir parçası olduğunuzu sezinleyebiliyorum.

Mesela; 'üreticiye kızdım üretici oldum' söylemini ele alalım. Öncelikle bu söylem şunu ifade ediyor, karşımdakinin tecrübelerini, ustalığını, geliştirilmiş becerilerini onbin ya da yüzbinlerce yatırımını hiçe saydım, 5 bin dolara ( ya da neyse) bir makine aldım ve ben de artık bir üreticiyim. Aslında değilsiniz ( sadece üretimin çok küçük bir parçasında hizmet vermeyi umut eden, deneyimsiz bir makine sahibisiniz) ama kendinize buna inandırıyorsunuz, o da tamam. Sonra yarın öbür gün bir müşteri sizle temas ediyor, tecrübesizliğinizle yanlış bilgilendirme ya da fiyat veriyorsunuz. Sonra bu müşteri bizle de temas ediyor, doğrusunu anlatıyoruz, sonra bu müşteri ama 'x' böyle dedi diyor, tekrar doğrusunu anlatıyoruz. Ama bu müşteri de sizin gibi davranıyor, sizin gibi konuşuyor. E biz de daha fazla anlatamıyoruz. En nihayetinde neydi bizim derdimiz ? Bereketli, iş yaptıracak müşteriler. Döngüyü fark ettiniz mi ?

Ya da kartela istedim yazmışsınız, örneğin biz basic tişörtler için farklı kumaş kalitelerinde, her bir kumaş tipi için onlarca olmak üzere renk sunabiliyoruz, bir sürü kartelamız var.

Ya çok özür dilerim, bunları yazmak için harcadığım vakte bile üzülüyorum, yarıda kesip devam edemeyeceğim. Çünkü yine malesef biliyorum ki 3-5 paragrafla bu sorunun çözümüne kayda değer bir katkıda bulunamayacağım. Bunları da silmek istemedim yazık olmasın diye ama işin özetini söyleyeyim;

Eğer yeni bir tedarikçiyle görüşüyorsanız, bu tedarikçi size satış öncesi hizmet aşamasında belirli bir yere kadar vakit (nakit) harcayabilir. Eğer harcatacağınız vaktin, kazandıracağınız nakitten daha fazla olduğunu tespit ederse, size yardımcı olamaz. Ana gayesi para kazanmak olan bu kişi / firma, riskini yönetmelidir. Kırmızı bayrakları aça aça ön hizmet talep eder, ya da tedarikçinizin çalışma şekline saygı göstermeyerek özel muamele talep ederseniz, en esnafından en kurumsalına kadar geleceğiniz nokta aynıdır.

İnanın profesyoneller, sizi dükkandan içeri girdiğiniz anda ya da telefonda 'merhaba' dediğiniz anda sizi %99 doğru profilleyecek tecrübeye sahiplerdir, o yüzden iş odaklı konuşun, ilgi görmek için rol yapmayı, muamele beklemeyi, karşınızdaki kişileri kişisel olarak değerlendirmeleri bırakın, oyun ya da dedikodu değil, iş dünyasındasınız.

İstediğim kadar detaylı anlatamadım (vakit), ne kadar geçer bu yazıyla anlatmak istediklerim bilemiyorum, umarım yanlış anlaşılmam, kimse kişisel de almasın söylediklerimi fakat alıcı tarafı olarak bu yakınmalar yerine biraz daha empati yapmaya ve doğru kişi/firmalarla çalışmaya gayret gösterirseniz, bunun aynı zamanda biraz daha fazla ödemek olduğunu da anlarsanız, çok daha iyi sonuçlar elde edebileceğinizi düşünmekteyim.

herkese bereketli, iyi çalışmalar.