Savunma Sanayii Destekleme Fonuna yeni kaynak sağlamak için hazırlanan yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
- 100.000 TL üzerinde kredi kartı limiti bulunanlardan yıllık 750 TL fon payı kesintisi öngörülüyor.
- Tapuda yapılan işlemlerden, işlem başına 750 TL fon payı kesintisi öngörülüyor.
- Sıfır araç alımlarında 3.000 TL fon payı kesintisi öngörülüyor.
- İkinci el araç alımlarında 1.500 TL fon payı kesintisi öngörülüyor.
Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ek kaynak yaratılmasını öngörüyor. Teklife göre, fonun yeni kaynağı, yurttaşlardan yapılan kesintiler olacak.
Motosiklet, kol saati, droneda vergi kapsamında
Tahsil edilirken Savunma Sanayii Destekleme Fonuna pay ayrılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde de yeni düzenleme yapılıyor. Buna göre halen vergilendirilmeyen motor silindir hacmi 100 cm³ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler de motorlu taşıtlar vergisinin kapsamına alınacak. Teklif yeni vergiler de öngörüyor. Buna göre askeri amaçlar dışında kullanılanlar hariç olmak üzere dronelar, ÖTV matrafı 5.000 TL üzerinde olan kol saatleri de vergi kapsamına alınacak.
Yeni düzenlemeye gerekçe: İsrail tehdidi
Yasa teklifi TBMM Başkanlığına sunulmadan önce AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlediği basın toplantısıyla bilgi verdi. Güler, İsrailin geçen yıl 7 Ekimde Gazze'de başladığı saldırılarının ardından Lübnan ve İranı hedefine koyduğunu belirterek fon payı kesintilerini Türkiyeye İsrail tehdidi olasılığına dayandırdı. Bir sonraki hedefin Türkiye olmayacağının garantisi yok diyen Güler, savunma sanayinin Türkiyenin elindeki en önemli güç olduğunu vurguladı. Güler, şu görüşleri savundu: Tüm bunlar yaşanırken sınırımızdaki terör koridoru kurma çabaları bitmiş değil. Coğrafi olarak tüm bu sıcak gelişmelerin tam ortasındayken, bizim savunma sanayimizi her zamankinden daha güçlü hale getirmemiz şarttır. Abdullah Güler, teklifle elde edilecek kaynağın 70- 80 milyar arasında olmasını beklediklerini ifade etti.