Hocam işyeri açmak istiyorsanız öncelikle bir smmm ile görüşmeniz gerekiyor. Ben smmm ye gitmeden önce bilgi sahibi olayım derseniz. Basit usül olmanın özel şartları var. Herkes basit usül olamaz. Örnek: İnternet cafe, emlakçı, eticaret, serbest meslek (doktor, avukat, mimar vs.) olanlar vs vs. basit usül olamaz. (Eticarette Evde kendi bazı ürünleri imal edenler hariç)
Genelde kira ve ciro şartının altında kalan berber, terzi, pazarcı, taksici, minibüscü, büfe, çay ocağı, vs. vs. tarzı küçük esnaf basit usül olabilir. (Tabii basit usüller ilerde kalkmazsa.) Zaten basit usüllerin büyükşehirlerde kalkacağına dairde şehir efsanesi var. Basit usül mükellefler smmm ye ihtiyaç duymadan bağlı bulunduğu odaya muhasebesini tutturabilir.
Öncelikle sizin muhasebenizi tutacak kişiye gideceksiniz. Onlarda sizden bazı evraklar isteyecek. (Edevlet şifresi, Kira kontratı, kimlik vs.)
Sonra bu kişi sizin edevlet şifrenizle dijital vergi dairesine girip işe başlama bildirimde bulunacak.
Daha sonra 1 ay içinde yoklamacı işyerinize gelip yoklama tutacak. Eğer sizin faaliyetiniz basit usül için uygunsa basit usül olarak açılışınız yapılacak. Basit usül için uygun değilse gerçek usül olarak açılışınız olmuş olacak.
(NOT: Basit usüller genç girişimci istisnasından faydalanamaz.)
--------------------------------------------
Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartlarından Olan İşyeri Kira Bedeline İlişkin Tutar Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yer alan yıllık kira bedeli toplamı, 2024 takvim yılında uygulanmak üzere büyükşehir belediye sınırları içinde 55.000 TL, diğer yerlerde 34.000 TL olarak tespit edilmiştir
Kaynak:
https://teknoloji.gib.gov.tr/sites/d..._had_tutar.pdf
--------------------------------------------
Yanıtınız için öncelikle çok teşekkür ederim. Genç girişimci olamadığım için o kısmı es geçerek, edindiğim bilgiyi paylaşayım.
Basit Usule hiç bir muhasebeci en azından benim görüştüğüm 10-12 tanesi bakmıyor.
Bahsettiğiniz sektörlerde bağım olmasına rağmen aslında bilgisayar ve notebook tamircisiyim. Bu mesleği icra ettiğimden ötürü basit üsüle başvuru gerçekleştirdim.
Konuyu açtıktan sonra aklımdan şüphe kalmaması ve vergi konularının ciddiyetine istinaden Vergi dairesine gidip bilgi aldım. Aslında bu basit usulu onlarda istemiyorlar ve kısıtlı bilgi veriyorlar. Döküman var aç oku diyorlar kısaca. Ama kritik bilgi; açtıktan sonra 7 gün içerisinde esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt yaptırmak (nüfus cüzdanı ve 4300 TL ücret ile)
Ardından odanızı söylüyorlar seneye de oraya para ödüyorsunuz. Aylık bağkur harici ve yıllık oda ücreti hariç bir ücret çıkmıyor. (Ev benim olduğu için), Normalde kiralık olursa belirli bir limiti var aylık kira bedelinin üstünde kalırsa zaten basit usul vermiyorlar. Yıllıkta 230 bin TL'ye kadar içerisinde kesinlikle tamir ve bakım geçecek şekilde fatura kesebiliyorsunuz. Faturayı oda size veriyor ve tüm gelir gideriniz online sisteme kayıt oluyor. Öğrenebildiklerim bu kadar

Belki bir başka arkadaşın işine yarar.
Küçük bir düzeltme; Basit usuller genç girişimci desteklerinden yararlanabilirler. Daha yeni basit usul olan genç girişimci bir kardeşimiz var.
Ek olarak basit usul için smm yerine bağlı bulunacağınız odaya danışmanız daha yararlı olacaktır, zira olursa defterinizi tutacak olanda onlardır.
Konu sahibi arkadaşa sorum; öncelikle işletmenin açılacağı yer; şehir semt neresi, işletme kimin üstüne açılacak ve faaliyet alanı nedir nace kodu belirlendimi gibi soruların cevabını verebilirse bu konuda yetkin arkadaşlar daha net bilgi verebilir.
Yanıtınız için öncelikle çok teşekkür ederim. İstanbul / Anadolu Yakasındayım. İşletmeyi kendi üzerime açacağım. Yukarıda edinebildiğim tüm bilgiyi paylaştım. Eğer ki benim gibi bir gün basit usul açmak isterse birisi yararlansın diye.
Basit usüller genç girişimci bağkur desteğinden faydalanamaz. Gelir vergisi vermediği için gelir vergisi istisnasından zaten faydalanamıyor. Basit usüllerin beyanname verme olayı kalktığında genç girişimci istisnası da kalktı. Size bilgi veren kimse, yanlış bilgi vermiş. Vergi dairesine dilekçe verdiğinizde belli süre sonra size olumsuz dönüş yapacaklar zaten.
Şubat mart gibi açılışı olan bir tane ve Eylülde açılış yapılan bir tane daha basit usul bağkur desteğinden aktif olarak yararlanmaktadır.
Aşağıdaki bağlantıdaki sayfada yer alan pdf yi incelemenizi isterim. 38. Sayfada son cümlede ilgili istisna yer almaktadır.
https://teknoloji.gib.gov.tr/kazancl...i-yayinlandi-1
Bende öğrendiğim kadarıyla bağkur kesinlikle veriliyor. Affı vs yok yani. 3 Ay boyunca da ödeme yapmazsanız sağlıktan muaf oluyorsunuz. Toplu şekilde ödeyip sağlık aktivasyonunuzu yapıp o şekilde gidebiliyorsunuz devlet veya özel hastaneye.