merhabalar arkadaşlar bir sorum var son dönemde kredi çeken arkadaşlar yada bankacılara;
ben topraktan ev aldım henüz tapu çıkmadı bir kaç haftaya çıkacak ve 1 milyon tl kredi çekeceğim.
bankalar peşinatı hesapta görmek istiyorlar diyorlar fakat ben tüm peşinatı müteahhite verdim yani peşinat gösterecek nakit yok.
şimdi 1 milyontl çekeceğim ev muhtemelen 2.5m-3m eksper değeri çıkacak ilk ev olacak banka benden peşinat sitese bile ne kadarı hesapta görmek isteyebilir?
müteahhitle aramızdaki sözleşmeyi gösterip peşinatı ödediğimi söyleyebilir miyim?
özellikle ziraat bankasından çeken varsa peşinat konusunda aranızda konuşma geçti mi?
@Onurss; hocam çok güzel bir şekilde cevapladı. Süreç bittiğinde kendi değerlendirme ve deneyimimi konuya ekleyeceğim.
Merhaba,
Özel banka çalışanı ve konut kredisi kullandıran biri olarak yukarıdaki bilgilerin çoğunun eski ve yanlış olduğunu söyleyebilirim.
Öncelikle peşinat durumu tüm konut kredileri için geçerli değil. Gerçek satış olmadığından şüphelenilen ve borçlanması çok olan müşterilerden isteniyor genelde. Müteahhit ile olan sözleşmeyi peşinat istenirse gösterip çözebilirsiniz.
Kredilendirme oranı konusunda sizde, eşinizde yada 18 yaş altı çocuklarınızın üzerinde ev yoksa evin enerji kimlik belgesine göre %90-%70 civarında, ev varsa yine enerji kimlik belgesine göre %22.5-%15 civarında kredi kullanabilirsiniz.
Ekspertiz süreci kredinizin ön onayından sonra başlar ve 4 iş günü sonrasında sonuçlanır. Ekspertiz raporunda afaki bir fark çıkmazsa krediniz onaylanır ve satış+ipotek süreci başlar.
İpotek işlemleri artık e-ipotek süreci ile ilerliyor. Herhangi bir avukat yada banka personeli satış aşamasında size eşlik etmiyor kısacası.
Başka sormak istediğiniz bir şey olursa alıntı yapabilirsiniz. Şimdiden hayırlı olsun