Güncelleme giriyorum 1 haftadır uğraşıyorum
Hiç linux, wordpress, php falan bilmeden ilerledim açtım siteleri.
+ Hetzner'den Ubuntu Hosting aldım (4 core, 8gb ram, 80gb disk)
+ AAPanel diye bir panel kurdum. Fena değil güzel panel. Ama güven vermedi. Ücretsiz diye indirdim 3 senelikmiş bazı özellikleri açık değil. Karşında bir şirketde yok adamlar 2 gün sonra biz yokuz derlerse sorun. Yani hacklenirse siteler ilk bunlar gelir aklıma.
+ 2 tane sipariş vardı. Domainleri aldım güvenlik olsun ekstra diye cloudflare'e yönlendirdim. Cloudflare'den server'a A kaydı attım.
+ Wordpress hazır temalardan kurdum 2 tane basit Astra temalar.
+ 2 site ile sonuç %31 ram kullanımı %8 disk kullanımı siteler 100mb medya falan yok ilk kurulumda ne geldi hatırlamıyorum.
- E-Mail hosting almadım mxroute veya anydomain'den halledeceğim anydomain göçmüş girmiyor siteye. MXroute ömür boyu olanlarda sorun varmış o yüzden 25 gb / 30usd olandan alacağım.
Bu şekilde olursa 25 müşteri anca kaldırır server.
Millet 1000 tl'ye site yaptığı için tabi vermiyorlar fazla 3000 TL
Gelir
----------------
3000 TL x 25 Site = 75,000 TL
Gider
----------------
25 site x 10 usd = 250 usd (8750 TL) Domain
12 ay * 10 usd = 120 usd (4200 TL) hosting
25 site için 25GB email hosting = 30 usd (1050 TL) mail hosting
Gider Toplam : 14,000 TL
5 müşteri olursa kendini kurtarıyor. Şu anda 2 müşteri cepten yiyorum.
25 müşteri TAM KAPASİTE olursa 61,000 TL para bırakıyor 1 senede. Yani 25 müşteri ile uğraşıp ayda 5000 TL kazanıyorsun.
Şimdiden pişman oldum. Yedekleme. Uğraştığın tasarım vs. hiç saymıyorum. (Wordpress'de dandik bir sistemmiş bu arada aynı şekilde kullanırsan iyi ama script, css yazıp özel html kodu girersen dağılıyor... Neyse belki ben bilmiyorumdur bakıyorum.)