Öncelikle herkese hayırlı günler dilerim.
Yaklaşık 1-1.5 haftadır MacBook Air M1 baz modelini kullanmaktayım. Herkesin de bileceği üzere bu cihaz, pil performansıyla öne çıkıyor ve dedikleri kadar var. Sabah 9-10 gibi Maci açıyorum, gece 12-1e kadar kullanıyorum. Genelde forum üzerinde takılıyorum; WordPress site yapıyorum, Adobe Photoshop ve Illustrator kullanıyorum. Pil, yatarken 20-27 arasında kalıyor. Cihazın pil performansından aşırı memnunum. On yılı aşkın bir süredir Windows kullanan biri olarak, ilk birkaç saat kullanmakta güçlük çektim ama sonrasında alışınca cihaz tamamen ayrı bir güzellikte oluyor. M1 Silicon işlemcisinden de aşırı memnunum. Alırken 8 GB RAM yeter mi diye düşünüp duruyordum (Windowsda 16 GB RAM yetmiyordu).
Windowsda yaptığım işlemlerden daha fazlasını yapıyorum ve açıkçası bana mısın demiyor. Şu ana kadar en ufak bir kasma veya donmayla karşılaşmadım. Tarayıcı olarak Firefox kullanıyorum ve 25-26 sekme açık; hepsinde de sürekli işlem yapıyorum. Arkada Photoshop açıkken bile bir problem yaratmıyor. 8 GB RAM, Windowsun 32 GB RAMine eşdeğer bir performans sağlıyor.
2K ekranına söz vermeden olmaz. Ekranı aşırı başarılı; 4K videolar açınca gerçek dünyadan daha gerçekçi görünüyor ve bu, dizi film izlerken büyüleyici oluyor. Ses konusuna gelince, tizler haricinde basları aşırı güzel; müzik zevkinizi çok yükseltiyor. Mikrofonu aşırı kaliteli; online toplantılarda çok güzel performans sağlıyor.
Her iyi şeyin artıları olduğu gibi eksileri de var.
Şarj olma süresi bana biraz fazla geldi; 4-5 saatte tam şarj oluyor (orijinal kutusundan çıkan şarj aletini kullanıyorum). Sadece 2 adet Type-C girişinin olması, yanımızda çoklayıcı ile gezmek zorunda bırakıyor. Laptopun dahili kamerası 720p ve çamur gibi gösteriyor; stüdyo ışığı dahi olsa, kamera kalitesi iPhone 6'dan çok daha kötü. App Storeda çoğu oyunun ve programın pahalı olması (en ucuz uygulama 300 TL ve ortalama 1000 TLden başlıyor) dikkat çekiyor. Ekran çerçeveleri biraz daha ince olabilirdi; biraz küçük duruyor (13 inç olmasının da bunda etkisi var).
Özetlemek gerekirse:
İş ve ofis bilgisayarı olarak kullanacaklara, Adobe uygulamalarını orta düzeyde kullanacaklara (üst düzeyde denemediğim için bir şey diyemem) ve dizi film izleyecekler için kesinlikle öneririm; tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir cihaz.