Arkadaşlar, YTÜ de yaşanan olay farklı, edevlet onaylı sahte diploma olayı farklı.
Ben 99 yılında Kıbrıs'ta okudum lisansı ve yüksek lisansı.
O dönem ya Uluslar Arası Kıbrıs Üniversitesi ya da Uluslar Arası Kıbrıs Ekonomi Üniversitesi vardı, buranın öğrenci işleri müdürü geri dönük kayıt, devamsızlık, not, sınav girerek diploma satıyordu.
Yanlış duymadıysam 25.000 mark gibi bir para alıyormuş, %100 resmi, geçerli ve asla başa iş açmayacak şekilde adam konuyu yürütüyormuş.
Neyse çok iyi anımsıyorum 99 Haziran'da buraya baskın yaptı yök, bildiğin şafak operasyonu gibi.
Sonra bizim denkliklerde iptal oldu, önce sınavlı denklik yapıldı sonra sınavsıza döndü yıllar içinde.
O zamanlar bizim okul sahipleri zengin olduğu için yök e inat duayen denilen ve literatüre adını geçmiş hocaları özel jetlerle avrupadan bile getirip ders verdirdiler, hatta yök te baskına gelmiş görevli hocaları bile okullara alıp göz dağı manasında ders verdirdiler.
Neyse, konuya dönecek olursak bu sistemler nihayetinde dijital sistemler, edevlet de bu bölümde görevli biri manuel yapabilir diploma gösterebilir fakat bu sadece edevlet tarafında olur, okul tarafında karşılığı yoktur.
Yine aynı şekilde okulda öğrenci işlerinde görevli bu ekranlara erişen biri de okulda diploma oluşturup bunu edevlete aktarabilir.
Fakat gel gelelim bunlar 18 bine 20 bine 30 - 40 - 50 bile yapılacak şeyler değil, bu komik paralara kimse o topa girmez.
En çok elinize basılı sahte diploma verirler görsel olarak alır duvarınıza asarsınız.