Bilen bilmeyen herkes bir yorumda bulunmuş )) gayet normal ))
Öncelikle Maluliyet ne demek onu tanımlayalım. : Kişi Maluliyet talebiyle beraber ben artık fiziken yada ruhen çalışma gücümü en az % 60 oranında kayıp ettim. ve bidaha çalışırsam .... diye devlet babanın kapısını çalmış olur
ikinci oalrak bir kaç hastalık dışında çoklu işlevsizlik gerektiriyor. yani kulağım az duyuyor , kalp krizi geçirdim şekerim yüksek bir anlam ifade etmiyor
üçüncü oalrak da Kanunla belirlenmiş Hastalık tipleri var eğersizin hastalığınız hastalık listesinde yoksa malüllen emekli olamıyorsunuz.. En tipik örneği Slikoliz hastaları malülen emekli olamıyor(((
en önemli bir diğer husus kişinin maluliyetine sebep olan hastalığın sigorta primlerinin yatırmaya başladığı tarihten sonra ortaya çıkması.
Yani siz doğuştan hem kör hem sağır olsanız Malülen emekli olamazsınız. Kanunen mümkün değil.
Unutmayın bu bir sigorta sistemidir ve sisteme girmeden önce olan problemleri kapsamaz.
Gelelim sürece: Ama önce neden bu kadar zor olduğuna deyinelim, zira devlet vatandaşına doktuoruna güvendiği anda sistem çöküyor, eski sistemde Malülen emekli olanların en az % 50 sinin hiç hasta olmadıkları sahte rapor verdikleri yada doktorla anlaşıp para karşılığı rapor hazırlatıldı tespit edilmiş. Kalan % 50 nin büyük kısmının ise malül olacak seviyede hasta olamadığı ve bir çoğunun sigortasız çalışmaya devam ettiği tespit edilmiş
Gelelim Sürece Öncelikle kişinin Malüllük haklarından yararlanmak için 1800 gün emeklilik primi ödemesin olması gerekiyor.
sonra Sgk kişiyi bir devlet hastanesine sevk ediyor oradan Durum Bildirir Rapor alıyor (Oran bildirir rapor istenmiyor rapordaki oran Malüllük için bir anlam ifade etmez) Ancak Devlet Hastanelerinden Son altı ay içinde alınmış Durum bildirir raporlarıda kabul ediliyor.
Sonrasında bu durum bildiri rapor SGK Sağlık Kurulu doktorlarınca değerlendiriliyor ve ellerindeki hastalık tablosuna göre Malül olup olmayacağına karar veriliyor.
% 90 orandında talepler malül onayı almamaktadır.
genel işleyiş bu şekilde yani kafasına göre aliye verdim veliye vermedim olayı yok, şartları haiz ise herkes müracaat edebilir.
Ancak Malüllük ülkemizde Beleş emeklilik olarak değerlendiirlmektedir.
Müracaat edenlerin % 50 den fazlası ben artık çok yoruldum çalışamıyorum yada çalışmak istemiyorum şeklinde müracaat eder.
Bir Kısmıda gerçek malülüllük şartlarına haizdir % 10 civarı ancak hastalık listesi yada hasatalık skalasına uygun olmadığından red alabilir. bu tip durumdakilere Kanuni düzenlemeden başka kimsenin yapaiblieceği bir şey yoktur.
Hasılı kelam Malülen emeklilik çok zor bir süreçtir ve % 90 oranında red görür.
Bunun yerine 2008 öncesi için Vergi indirimi şartlarına göre emeklilik daha hzlı ve kolay sonuç vermektedir.
Benzer şekilde 2008 sonrası sigortalılar içinde çalışma gücünü kaybı olanlar içinde erken emekliik hakları mevcuttur.
Konuyu açan arkadaş özelden yazarsa durumu hakkında daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilirim.
bu söylediklerim şahsi değildir geneldir. Türkiye ortalamasındaki durumu özetlemektedir.