.tr domainlerin satış kısıtlaması trabis'in açılışının 3. yılında serbest hale gelecek. bu tarihe çok bir şey kalmadı zaten. ilgili tarih öncesinde satış yapılması yasak ve tespit edildiğinde ciddi sorunlar yaşanabilir elbette.
fakat, belgesiz ve koşulsuz kayıt imkanı verilen domaini elde tutmakta bir beis yok. isteyen alabilir. hatta istediği kadar alabilir. marka tescilinin olması o kadar da elzem olmayabilir. kalkıp direkt x limited şirketine ait xltd.tr gibi bir domain alıyorsan elbette patlayabilir. zaten uyuşmazlık olayı var. kendini doğru ifade edemezsen lönk diye alıverirler domaini elinden.
şu konuda haklısınız elbette; forumda satış yapılan tr uzantılı domainleri gördüğümde şaşırıyorum. ve her birinin satışında şöyle bir şey yazıyor: "kayıt tarihinden itibaren 3 yıl devredilemez". bu bile o kadar yanlış ki. trabisin açılışından itibaren 3 yıl denmesi gerekirken hatta ve buna rağmen ticareti yapılabiliyor.
Evet hocam zaten sorun şu an satılması. İlerisi için satış serbest kaldığında sadece satıcının sorumluluğu ortadan kalkıyor alan kişinin riskleri devam ediyor. Uyuşmazlık itirazı geldiğinde marka tescilinin bile öncesine sonrasına bakmıyorlar UÇM direkt iki taraf arasında kim markaya ait hakları elinde tutuyorsa onun lehine karar alıyor. O sebeple söylüyorum eğer .tr uzantılı bir domainle proje yapacaksanız mutlaka marka tescilinizi yapıp kendinizi güvenceye alın yoksa bu şekilde bunun bile simsarları ortaya çıkacak.
Domaini aldınız hem emek, para hem de zaman harcadınız projenizi bir noktaya getirdiniz ve güzel gelir sağlıyorsunuz birileri bunu fark edip marka tescilini alıp UCM'ne itiraz ettiğinde sizden markaya ait sahiplik belgesi istiyorlar eğer yoksa elinde marka tescili olana tahsis ediyorlar. Resmi bir marka ispatı olmak zorunda diger türlü zaten yasal para kazanmıyorsunuz demek anlamı taşıyor.
Bu sebeple ısrarla hatırlatıyorum ülke uzantılarının kendi yönetmelikleri var devlet kurumlarının kontrolünde proje yapacaksanız mutlaka öncesinde kendinizi güvenceye alın.
Bir de marka itirazı sadece şirket isimleri ile alakalı değil. Bugün hemen hemen her kelimenin marka tescili var. Örn. Erik bilişim diye bir şirketin marka tescili varsa erik.tr'ye de itiraz ediyor eriktaze.tr adresine de itiraz ediyor benzerlikten dolayı. O sebeple bu tür itirazlarda sizinde atıyorum erik giyim adında farklı sektörde bir marka tesciliniz olacak ki savunmanızı benim sektörüm farklı buyrun marka tescilim diyebilesiniz.
Domainin belge talep edilmeden tescil edilmesi sorumlulukların ortadan kalktığı anlamı taşımıyor, önceden ne ise yine aynı, sadece domain tescilinde belge istemiyorlar bunu da bir çok kişi yanlış anlıyor.