Merhaba geçen sene ev aldım ve bu yoldan geçtim. Emlakçı evi gösterdi ve kapora için sözleşme imzalandı. Sözleşme içeriğinde satıştan vazgeçerseniz kapora yanar aynı zamanda evin satış bedelinin %2sini ödersiniz. Ben ekstra olarak kredi problemim olduğu için eğer kredi çıkmaz ise kapora iade edilecektir şartını eklettim. Emlakçı kaşe ve imza kullandı bende imza attım.
Şimdi gelelim civcivli kısma.
Ev meğersem başka emlakçının portföyündeymiş ev sahibi kuveytli imiş. Tapuya geldiğimizde benim anlaştığım emlakçı tapu masraf vs gibi adı altında ekstradan 20 bin istedi bende anlaşmayı tapu masrafları dahil tek fiyat olarak anlaştığımı 1 tl bile vermeyeceğimi dile getirdim. İsterseniz satışı iptal edebilirsiniz bu konuda netim. Bu sert çıkıştan sonra durumu açıklamak zorunda kaldılar ve satan kişiden komisyonu diğer emlakçı sizden gelecek komisyonuda biz kazanacağız o yüzden falan dediler ama ben yinede 1 kuruş vermedim.
Sonrasında komşudan öğrendim evi satın aldığım kişi 1.5m'ye satmış emlakçılar ise bana 1.750'den kitledi mis gibi.
Bu konularda artık çakallık yapılamıyor malesef evi satan kişide emlakçıya verdiğinde yine aynı sözleşmeyi imzalıyor. Evi kim satarsa satsın bu sözleşme tarihinden itibaren evin satışından ev sahibinden %2 komisyon alınacaktır.
Tapuda da evin satış bedelini rayiç bedelden gösteriyorlar 1750 aldım ama 300 bin satış bedeli garip işler benimde ilk deneyimim oldu.
Ayrıca tapunun görselini aldığınızda ilgili belediyeye mutlaka gidin ve ilgili tapudaki evi alacağınızı bu ev hakkında bilgi almak istediğinizi söyleyin onlar kentsel vs gibi konularda bilgilendiriyor sizi.

edit: 1750 ev için 10 bin kapora vermiştim