Öncelikle herkese merhaba,

Eğer gözden kaçırdığım bir konu veya bilgi eksikliğim yoksa, bu işte bir gariplik var ve burnuma pek hoş kokular gelmiyor. Başvurularımla ilgili konuyu mahkemeye taşıyacağım ve süreci de muhtemelen burada paylaşacağım. Eğer yazdıklarımda eksik veya yanlış bir bilgi varsa, doğru bilgi veren arkadaşlar olursa konuyu düzenler ve kapatırım.

Şimdi, konuyu size adım adım açıklayıcı bir dille anlatayım:

3.kategori a.tr başvuruları belirtilen süre sonunda tamamlandığında, TRABİS kullanıcılara bir ön sipariş hakkı tanıdı. Yani, 3. kategori başvurusu yapılmış veya hiç başvuru yapılmamış domainlere ön siparişle başvuruda bulunabiliyordunuz.

O dönemde Metunic üzerinden domain sorgulayan herkes, bir domainin ilk başvurusunun yapılıp yapılmadığını ya da 3. kategori başvurusunun olup olmadığını sorgulama sonuçlarından kolayca anlayabiliyordu. Eğer sizden önce bir domaine ön başvuru yapılmışsa, bu aşamada hem o domain için bir 3. kategori başvurusu yapıldığını hem de ön sipariş verildiğini gösteren bir uyarı alıyordunuz ve bu domainler üzerinde işlem yapılamıyordu. Yan, durum şu şekilde:

Domain sorgulandı => Herhangi bir başvuru yapılmamış => Ön sipariş verilebilir.
Domain sorgulandı => 3. kategori başvurusu yapılmış => Ön sipariş verilebilir.
Domain sorgulandı => 3. kategori başvurusu yapılmış => Ön sipariş verilmiş => İşlem yapılamaz.

Ben de bu süreçte, 3. kategori başvurusu yapılmamış ve henüz ön sipariş verilmemiş birkaç domaini sorgulayarak ön sipariş verdim.

Bu işlemi yaptıktan sonra tekrar sorguladığımda, bu domainlere artık ön sipariş verilemediğini gördüm. Yani benden önce herhangi bir başvurusu olmayan domainlere ben başvurduktan sonra da herhangi bir başvuru yapılamıyordu. Bu şekilde sorgulama sonuçlarının tamamen boş olduğu ve işlem yapılabilir olan birkaç jenerik domain için ben de ön sipariş verdim. Bu, benden önce bu domainlerin kimse tarafından sipariş edilmediği ve ben sipariş geçtikten sonra da edilemeyeceği anlamına geliyordu. Bunun yanı sıra, 3. kategori başvurusu yapılmış olan birkaç domain için de, belki o başvurular kabul edilmez diyerek şansımı denemek adına bir girişimde bulundum.

Tabii ki 3. kategoriden yapılan başvuruları olan domainlerim reddedildi. Bu olabilir. Fakat diğer başvurusu olmayan ve Ağustos sürecinden sonraki aşamada ön sipariş verdiğim domainler için 12 Eylül'de hesaba girdiğimde, "belge bekliyor" uyarısı ile karşılaştım. O günden beri de bu uyarı panelde duruyor.

Şimdi soruyorum: Bu hangi belgenin beklendiği? "İlk gelen alır" mantığı ile yapılan bir satış için nasıl bir belge talep ediliyor? O domainlere hiç kimse başvurmasaydı ve ben bugün başvuru yapmış olsaydım, a.tr için yine belge mi talep edilecekti?

Dipnot olarak da eklemek isterim ki, hiçbir domainim ne bir markayı ihlal ediyor ne de mevzuata aykırı bir durum var. Gayet normal, proje amaçlı tek kelimelik jenerik domainler. Dediğim gibi, bu işte bir tuhaflık var gibi görünüyor ve konu büyük ihtimalle mahkemede çözülür.