Özellik değil, ihtiyaç tipi belirler hangisi olduğunu.

Bilgisayarı taşıma ihtiyacınız varsa, mobil olma ihtiyacınız varsa, cevabı laptoptur.
Oyun oynayayım diyorsanız, cevabı masaüstüdür.
Hem oyun oynayayım, hem de gezeyim diyorsanız, cevabı hem laptop hem de masaüstüdür.
Evde sanal sunucular kurayım, kendimi 5-6 işletim sisteminde uzmanlaştırayım, tonla web işi yapayım, aynı zamanda oyun da oynayayım diyorsanız, sunucu tipi masaüstü alırsınız, güzel bir ekran kartı bağlarsınız.

Laptoplar her ne kadar gaming için üretiliyor gibi gösterilse de içlerindeki dar alan ve soğutma mekanizmaları, aslında çok iyi oyunları zorlamadan kaldırması için yeterli değildir. Örneğin, şu anda elimde aşağı yukarı 500.000 TL güncel değeri olan bir laptop var. Bu laptop ile oyun oynadığımda, 1-2 yıl sonra, laptop gözle görülür şekilde bozulacak ve artık bir takım yenilikler, çok sık bakımlar isteyecek. Bazı laptoplarda batarya şişmeleri, oksitlenme meydana gelecek. Normalde temizlemeniz gerekenden daha çok temizleyeceksiniz. Ekran kartı canınızı sıkmaya başlayacak. İstediğiniz kadar altına fan koyun. İsterse su soğutmalı laptop olsun. Laptopu normalde 10 yıl kullanabilecekseniz, bunun ömrünü 3-4 yıla indireceksiniz. 3-4 yılı 4-5 yıl yapmak için almanız gereken laptopa servet ödeyeceksiniz.

Mesela, oyun için canavar gibi laptop Alienware
Ama onu alana kadar, şunu alıp 10 yıl gitmek var Precision

Ben hem laptop, hem sunucu kullanıyorum. Hatta birden fazla laptop ve birden fazla sunucu kullanıyorum. Bu iş yoğun olarak bütçenize bakıyor. Evde çok yüksek hızlı sabit internetiniz (up/down stabil 1Gbps), ve hiçbir şekilde enerji sorununuz yoksa (kesinti olmayan bölge + ups), o zaman evde sunucu bile tutarsınız.