Bahsettiğiniz şey anlattığım durumun tam tersi oluyor. Siz BTC ye yatırım yaptığınız da 3 sene içerisinde sizden sonraki birçok insan BTC ye yatırım yapmış oluyor buna istinaden BTC nin piyasadaki temini tedariği azalıyor ve fiyatı artıyor bu kar oluyor. Cevap verdiğim konu farkında değilsiniz sanırım tam tersi bir durum. Arkadaşım konuya cevabını bırakırken Tarla almaktan bahsetmiş ve ilerleyen zamanda faizlerin düşeceğinden bahsetmiş. Bu şu demek oluyor Faiz yüksek ise nakit paraya ulaşım zordur. Faiz düşerse paraya ulaşım kolaylaşır. 2020 Yılından bu sene başına kadar faizler sürekli düşürüldü insanlar kredi cekti kredi kartlarını kullandı ve altın dövize yatırım yaptı. Kısacası TL nin ulaşımı kolaylaştı ve değeri alım gücü düştü. Yatırım yapan kaybettimi bence kaybetmedi en azından TL karşılığı değerini koruyor belkide kar yaptı.
Ancak ;
Şimdi olayı sizin için şu şekilde netleştirelim...
2020 Yılının ortasında askere gitmeden hemen önce 2018 Model Seat Leon 1.4 FR Araba almaya niyetlendim. Fiyatı : 132.000 Liraydı. Mantık olarak baktığımda güzel bir yatırım aynı zamanda..
2020 Yılının aralık ayında askerliğim bittiğinde aynı araba 252.000 Lira olmuştu.
Şuan baktığınızda da aynı araba 900.000 - 1.000.000 arasında diye biliyorum. Ben bu arabayı o gün alıp bugun sattığımda 1.000.000 im olduğunu düşünüyorsam ciddi anlamda bir kar elde etmiş olmam gerekiyor.
Ama TL olarak olaya baktığımızda gelelim gerçeklere. Olaya ekmek olarak bakalım. Ekmeği sonuç olarak para karşılığı alıyoruz.
2020 senesinde ekmek 1,25 TL idi. Hesaba vurduğumuzda.. 132.000/1,25 = 105.600 Ad.
Günümüze geldiğimizde 10 TL araç fiyatı 1.000.000/10 = 100.000 Ad.
"TL" olarak baktığımızda Kar nerede ? Benim 2020 senesindeki paramın karşılığı bu sadece.. Burada kar yok elimdeki değerli kağıdın sadece adedi artmış ama alım gücümde bana herhangi bir artısı yok.
Son olarak siz Global bir para birimiyle yatırım yapmaktan bahsediyorsunuz. Gerçeklere dönelim TL dolar kadar kıymetli bir para değil. Dolar dediğiniz para tüm dünyada geçerli ve neredeyse tüm ticaretin döndüğü para birimi. Günümüzde TL ye baktıgınızda karşılığı hemen hemen sadece canım ülkemde. 2 adım ötedeki bulgar levasını almaya kalktığınızda bile önce Dolar ve ya Euro ya çeviriyorsunuz TL yi, sonrasında Leva alabiliyorsunuz. Bahsettiğiniz hesap TL yi dolara yatırım yaparak ta tutar ancak gidip tarla alıp faizin düşmesini beklediğinde bu senin cebine kar olarak girmiyor. Hesap ortada..
Amacım kimseyi kötülemek TL yi ezmek değil bunu da belirtiyim. Ülkece hepimiz her şeyin en iyisini hak ediyoruz. Şartların bu şekilde anlatılması üzüyor beni.
Hocam beni en zayif noktamdan vurdunuz 😁 her turlu elestiriyi kaldiririm ama paranin nasil calistigini bilmemeyi kaldiramam
dediginize cevap verecek olursam, para sistemi unlimited oldugundan dediklerinizde hakli gozukmenize ragmen bu anlattiginiz ile ilk anlattiginiz sey tamamen farkli seyler, burada hicbir hata yapmamissiniz ama ikisi tam tersi seyler ve aslinda burada benim dedigimi savunuyorsunuz siz de.