Birçoğunuzn merak ettiği soruya cevap veriyorum. (Bir önceki yorumda eksik yazmışım.)
Araba alım satım ticareti
yapmayan firmalar, binek araç aldığında araç için ödedikleri kdv maliyete dahil edilir. Yani firma için aylık kdv beyannamesinde ödeyeceğiniz kdv ye etki etmez. Gelir vergisi açısından fayda sağlar. Satarken de %1 li kdvli olarak fatura kesersiniz.

(Yani kdv yönünden size katkı sağlamaz. Aksine satarken %1 kdv li satış yaparsınız)
Örnek:
Araç Kdv Hariç 1.000.000 TL
Kdv 200.000 TL
Kdv Dahil 1.200.000 TL
Amortisman ayırırken 1.200.000 üzerinden amortisman ayrılır. Buradaki 200.000 TL kdv den indirilm konusu yapılmaz. Kdv ye hiç bir etkisi olmaz. 191 İndirilecek Kdv hesabına atılmaz. Kdv olarak sayılmaz yani. Sadece gelir vergisi açısından işinize yarar.
Amortisman ayırırken
1.200.000 / 5 Yıl = 240.000 TL olarak gelir vergisinde indirim konusu yapılır.
5 yıl boyunca tamamen amortisman ayırırsanız ilerde aracı satarken olduğu gibi kâr çıkar. Geçmişte ödemediğiniz gelir vergisini aracı satarken ödersiniz. (Bu kâr muhasebede, 679 olağandışı gelir ve karlar hesabında takip edilir)
Detaylı cevabınız için teşekkür ederim o halde açıkça bir faydası yok hatta enflasyon muhasebesi ile daha da sıkıntı yaşatır ilerde.
KDV den faydalansaydım ikinci araç olarak şirkete alıp kredi fırsatından yararlanıp togg alacaktım normal şartlarda almam mümkün değil şuan için.