Bu konuda sektörden birisi olarak size katılmadığımı belirtmek isterim. Edindiğiniz müşteri kitlesine uygun, yetkin bir personel kadrosuna sahip olmanın önemini vurgulamak isterim. Bu konu şöyle sıralanabilir;
Her vatandaş hizmet alma hakkına sahiptir. (Şirket politikaları ve belirlenen sözleşmelere aykırı bir kullanım olmadığı sürece, hiçbir müşteriye 'size hizmet vermiyoruz' demenin uygun bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum.)
Bu konuda özellikle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili maddeleri, tüketicilere mal veya hizmet sunumunda eşit ve adil bir yaklaşım sergilenmesini öngörmektedir. Bu noktada dikkate alınması gereken birkaç durumu paylaşmak istiyorum:
  • Bilgisi kısıtlı ya da yeni başlayan müşteriler, öğrenmek ve kendilerini geliştirmek amacıyla hizmetinizi kullanıyor olabilirler. Örneğin, teknik bilgiye sahip olmayan biri bir web sitesi kurmak isteyebilir ancak bazı detayları atlamış olabilir.
  • Müşteriler, ajanslara büyük bütçeler ayırmak istemeyebilir ve bu yüzden birçok işlemi kendi başlarına halletmek isteyebilirler.
  • Kullanıcı arayüzü (UI/UX) konusunda sunduğunuz bazı alanlar, bazı müşteriler için yeterince belirgin olmayabilir. Örneğin, şifre sıfırlama menüsünü bulamayıp destek talebi açan kullanıcılar olabilir.
  • Domain transferi gibi süreçlerde, kullanıcılar transfer onay sürecini atlamış olabilirler, özellikle bu bilgilendirme eksik ya da yanlış yapılmışsa. Google Domains (şu an: Squarespace) ve benzeri yabancı firmalarda bu süreçler varsayılan olarak kaldırıldığından, kullanıcılar bu tür işlemleri gözden kaçırabilir.
Bu ve benzeri durumlar, sıklıkla karşılaşılan kullanıcı deneyimleri arasında yer almakta. Bu konuda biz hizmet sağlayıcılarına daha fazla sorumluluk düştüğüne inanıyorum. Müşterilerin bu tür süreçleri daha kolay yönetebilmesi için destek sunmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Açık görüşümü paylaşırken, bu konuyu yanlış anlaşılmak veya kötüleme olarak algılamanızı istemem