Ben Stripe ve Paypal'ı aktif olarak çok uzun yıllardır kullanıyorum. Tüm şirketlerim için. Kısa bir süre önce, bu ödeme sağlayıcılarında hesap açtığım arkadaşlarımda kullanıyor. Bence burada başka bir sıkıntı var, bunu bilmiyor olabilirsiniz.

Evet, Türkleri yüksek riskli olarak görüyorlar. Bunun nedeni, ABD şirket açıp IRS'i gözardı edenler, İngiltere şirketi açıp HMRC'ı gözardı edenler. Vergi ödemezseniz, otomatik olarak riskli profil yaratırsınız. Bir ülkede vergi ödemeyenlerin sayısı çoğalırsa, haliyle o ülke de riskli sınıfa girer.

Stripe, sizin hesabınızda yer alan şirket sahibi bilgilerini, manuel olarak internette arıyor. Sizin Instagram, Facebook gibi sayfalarda profilinizi görmeye çalışıyor. Bir şeyler bulamazsa, riskli olarak işaretleyip erişim kapatıyor. Çok uzun yıllar önce, ben ilk açarken, benim kim olduğumu bulamadılar. Açık açık sordular. LinkedIn profili attım, hemen ek KYC doğrulamasını onayladılar. Üzerinden çok uzun yıllar geçti. Bugüne kadar hiçbir şey sormadılar.

Şirketi açtığınız ülkenin kurallarına göre ticaret yapmalısınız. Örneğin, ABD şirketi, Rus IP adresi ile ödeme alırsa, Stripe'ın fişi çekme ihtimali çok yüksek.
Ticari alanınız çok önemli. Eğer red alabileceğiniz bir alanda bir ticaret yaptıysanız, tüm ileriye yönelik alanlarda yaptığınız ticarette, o işi yaptığınızı düşünüyorlar.
Stripe kullandığınız IP adresine çok dikkat ediyorlar.
Ve en önemlilerinden biri de size ödeme yapan insanların profili. Eğer ödeme aldığınız müşteriler, riskli müşteri sınıfındaysa, geçmiş olsun. Stripe bunun için, Stripe Radar uygulaması yaptı. Bunu takip edenler, yüksek riskli ödemeleri reddedebiliyor.

Yani, ben milliyetçi bir yaklaşım olduğunu düşünmemekle birlikte, konunun sadece bizim insanımızın kendi yarattığı yüksek riskli ülke statüsünde olması ile ilişkili olduğunu düşünüyorum. Şu forumda, yurt dışında şirketi olan insan sayısı 1000 ise, 995'i vergi ödemiyordur. Garanti veririm, ama ispat edemem. Çoğusu, vergi nereye ödenir, onu dahi bilmiyor. Bir kısmı muhasebeci ile çalıştığını sanıyor, rastgele bir adama aylık para ödüyor, vergi ödemediği ile ilgili bilgi sahibi bile değil.