Bunu takdir mi etmeliyim yoksa abes mi bulmalıyım bazen ben de emin olamıyorum.
Adam fotoğrafçılık yapıyor, hiçbir alakası yokken "sosyal medya kanallarınızı da yönetebilirim" diyor. Başka bir "fotoğrafçılık ajansı" reklamlarınızı yönetelim, diyor. Ve bakın bu insanlar yaptığı ana işi bile yani fotoğrafçılığı bile nitelikli bir şekilde yapamıyorlar, stüdyo ortamında yardım almaya muhtaçlar.
Ama işte kolaylıkla kendilerini her işten uzman gibi pazarlıyorlar. Şu anki işyerinde böyle insanları öyle çok gördüm ki... Bir işle alakalı iki metin okusalar anında "uzman" diyebiliyorlar kendilerine. Kaldı ki kendilerine güvenip iş veren başka firmalara bakıyorum, samimi söylüyorum rezalet işler.
Sosyal medya yönetecek. Yapacağı şey hiçbir marka stratejisini gözetmeksizin her gün bir iki paylaşım yapmak, bir kereye mahsus da ayarları kurcalamak. Sosyal medya yönetmek bu yani kendi kafalarında.
En son kadının biri geldi dedi ki ben e-ticaret uzmanıyım. Vay anasını... Kendini öyle güzel pazarlıyor ki anlatamam. Bir de bak zoruma giden şey çok iddialı cümleleri kullanmaktan asla ama asla çekinmiyorlar. "Ben bu konuda çok ileri düzey deneyime sahibim", "satışlarınızı x zamanda 7ye 8e katlayacam" falan diyor. Referans istedik, bir referans verdi yıllarını verdiği kendi e-ticaret sayfası. Dedim ki şimdi siz belirli bir ürün grubu üzerinden ilerlemissiniz ve uzun zamanlar harcamışsınız. Biz bambaska bir ürün satıyoruz nasıl bu kadar eminsiniz falan filan verhasıl ben yaparım ederim bilmem ne. Dedik o zaman siz yapın size ciddi bir komisyon verelim. İşi aldı 2. Hafta işi geri iade etti. Bu insana güvenip peşin ödeme yapılsa, ki çok ciddi paralar istiyordu ki çöp olurdu o para.
Bir insanın bu kadar kolay kendini bir işten uzman sayması anormal geliyor bana. Ama yazının başında da dedim ya takdir mi etmek gerekiyor aslında emin değilim, diye. Hakikaten öyle. Kimisi işe yıllarını verir yine de "ben bunu biliyorum" diyemez, kendinde o yeterliliği görmez ama kimi de iki gün araştırır uzmanıyım der. Genelde parayı ikincisi kazanır.
Haklıaınız hocam anlattığınız durumlarda profosyonel değil sadece kendilerini profosyonel sanarlar ama illa ki profosyonel lik demek de%100 olarak hatasız olmak değildir en az o sektör de 1 yıl vermiş olmaları lazım