Bildiğiniz gibi YouTube'da yapılan seo oldukça kısıtlı. Yapılacak şeyler az hatta videosuna etiket koymayan, açıklama yazmayan insanların bile izlendiğini görebilirsiniz. Web sitelerinden farklı olarak buradaki mantık insanları videoya tıklatmak ve uzun süre videoda tutmak. Çünkü web sitelerindeki tek savaşınız ilk sayfaya gelmek iken YouTube'da önerilen videolar, göz atma özellikleri, bildirimler gibi alanlarda savaşırsınız. Aslında YouTube daha fazla imkan tanıyor. Bunu doğru değerlendirmek için - yılların deneyimi ile- sizlere biraz tavsiye vermek istiyorum.
1- Başlığınızda etiket kullanırken bunu en başa yazmayın. Normalde tam tersi söylenir ancak en önemli savaşımız kullanıcıların videolara tıklaması olacağı için onları etkilemeliyiz. Karakter sınırımız sınırsız değil o yüzden en başa insanların videoya tıklamasını sağlayacak bir şey yazın sonra isterseniz - koyup etiketi yazın.
2- Küçük resim algoritma açısından değerlendirilmiyor gibi gözükse de bizim birincil amacımız videoya tıklanması olduğu için küçük resimde oldukça etkili görseller kullanmalıyız. Resimde yazı olacaksa bunu oldukça kısa tutun ve oldukça büyütün. Telefon ekranında önerilen videolar kısmında okunacak şekilde büyük olmalı. Başlıkta yazdığınız aynı şeyi resimde kullanmayın, farklı bir şey yazın.
3- Etiket konusu oldukça yanlış anlaşılıyor. Hani biz web sitesinde etiket eklerken kategoriye benzer şekilde genel ifadeler kullanıyoruz ya işte YouTube'da da aynısını yapmalısınız. Video konunuz "seo nasıl yapılır" ise etiketlere sadece seo nasıl yapılır, seo teknikleri.. gibi yalnızca videonuza ait etiketler yazmayın. Google, internet sitesi, blog, seo, sıralama, web, webmaster.. gibi daha genel ifadeler kullanın. Mesela ben genel bilgilendirici içerikler üretirken kullandığım sabit etiketler felsefe, psikoloji, sosyoloji, din, toplum, insan, kadın, erkek, gündem, eleştiri, yorum.. gibi şeyler yazarım. Tabi konuyla ilgili birkaç spesifik etiket eklerim ama burada genel ifadeler kullanmalıyız ki daha çok kişiye önerilebilelim.
4- Açıklamada anahtar kelimeyi geçirin ama sırf geçirmek için geçirmeyin. Yapay zeka gelişti artık sizin anlamlı cümle kurup kurmadığınızı anlayabiliyorum. İlla en başta geçireceğim diye kendinizi kasmayın. 1.5 satır içerisinde anahtar kelimeyi geçirmeniz kafi. Aynı etikette olduğu gibi genel anahtar kelimeler de kullanmaya özen gösterin. Ben 2-3 satır açıklama yazıyorum fazla uzatmıyorum.
Gelelim asıl mevzuya. Yukarıdaki işlemler ile videolarınızın gösterim sayısın artırıp tıklama oranını yükselttiniz. Yukarıdakiler ilk aşamaydı. Asıl önemli olan kullanıcıları videoda tutmak ve videoyu sardırmasını engellemek. Bu yüzden intro gibi atlanacak şeyler kullanmayın. Video başında yok şu kadar zamandır yoktum cart curt gibi saçmalıklara girmeyin zira videoyu izleyen çoğu kullanıcı abone olmayanlar olacak bu yüzden söyledikleriniz onları ilgilendirmiyor. Pata küte videoya dalın. Ama bunu başlangıçta ilgili çekici bir şekilde yapın. Video süresini uzatacağım diye boş yapmanıza gerek yok. Gerekirse video kısa olsun ama izlenme süresi uzun olsun. Ha iki videoyu kıyaslarsak uzun ve videonun çoğunu izleyen kullanıcı kısa ve videonun çoğunu izleyenden daha iyidir ancak her uzun video çeken bunu başaramayabilir. Bunu da göz önünde bulundurun.
Bunlar dışında YouTube'un özel bir formülü yok. 1 milyon kazandım gibi saçma sapan şeylere para vermeyin.