Merhabalar öncelikle bilgisayar mühendisiyim ve yıllardır piyasaya iş yapıyorum. Piyasaya iş yaparken binbir farklı farklı bulut sistemi kullandım ve en çok "Google" ürünü kullandım diyebilirim. Fakat ülkemizde bulut depolama ile alakalı bir servis göremedim veya rekabet edecek bir fiyatlandırma sunmuyor çok afaki fiyat - google'ın veridğinin 10 katı- veriliyor. Ülkemizde her şeyin çok pahalı olduğunu bu söylediğim şeyin çok mantıklı olmadığının farkındayım. Fakat birisinin yapması gerektiğini düşündüğüm ve birisini beklemekten sıkılarak elimi taşın altına koymak istediğim bir alan. Öncelikle donanımsal olarak sormak istediğim bazı şeyler var;
1- Bulut sunucuda HDD mi SSD mi kullanmak daha mantıklı olur? Neden hala HDD kullanıyor firmalar? (SSD aşırı mantıklı bir donanım ama aşırı pahalı ondan mı ama daha fazla yedek disk ihtiyacı ve geri kurtmalar konusudna yine mantıklı oluyor :) )
2- Bulut sunucu için Türknetin altyapısı olan bir yerde paylaşımlı olan bir interneti kullanmak sorun çıkarır mı? Sözleşmelerini incelemedim hiç bu alanda iptal edilme durumu olabilir mi?
3- Hız olarak Metro Ethernet alacağım Türknet olmadığını düşündüğüm durumda ama bu konuda hangi firmaları önerirsiniz? Comnet, Gıbırnet, 4G Net firmalarını inceledim. Fiyat olarak daha da uyguna olsa güzel olur ama sorunsuz olması da cabası.
Normal bir kullanıcı gibi değil şirket satın alımı olacak ve KDV'den düşülecek yani normal bir kullanıcının 100 birime aldığı şeyi şirket 70 birime mi ne satın alıyor yine bunu bilmenizi ve bazı hesaplama yapacak olan varsa ona göre yapmasını istiyorum. Kısacası %30 daha düşük fiyata satın alımı yapılacak donanım ürünlerinde
Not: Bu iş için 500 bin TL yakacak param var haricen gider olarak 24 aylık kira, faturalar, personel gideri vb. yetecek bir para, yedek akçe ayırdım :) (az bir para değil ama başlangıç yaptırır). Denemek ve ülkeme olabilirse değer kazandırmak istiyorum.Ülkemin verileri gidiyor işleniyor ve yapay zeka vs derken bizlere geri satılıyor. Fakat en öenmlisi paramızı bu servislere veriyoruz ve daha çok önümüze geçiyorlar. SSD vb. elektronik ürün alırken geçmeyecekler mi kısmında yazacak kişiye de peşinen talep varsa üretimi arttırmaya çalışırlar ve fiyatlar birim üretimde düşeceği için düşer. Onuda keşke üretebilsek ama ona yapacağım bir şey yok ama kötülük değil iyilik yapıyorum emin olabilirsiniz.
Tekrar söylüyorum: "Paramı yakmaya hazırım, kendim ve ülkem için bunu denemek istiyorum"