recowery adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
evet, belli kelimeler babalarının malları değil. Mesela yıllar önce ben "Papatya Havalandırma"'ya patent yaptırmak istedim. Patent başvuruma "Papatya Yağları, Papatya Pastaneleri, Papatya Tatlıcıları" itiraz etti. Ben de karşılığında geri adım atmayarak çalışacağım bölümlerin onların "kodlarıyla alakalı olmadığını" yani pasta ve hamur işi üretmeyeceğimi, Bitkisel veya sanayi yağlarıyla ilgili de üretimde bulunmayacağımı, Tatlı'nın da hiçbir şekilde alanına girmeyeceğimi belirttim. İstediğim alan; sanırım kodu 12'ydi. İnternet e ticaret satışı ve havalandırma, klima ve kombi sistemleri" tarzında bir alandı. İtirazım kabul edildi ve patent yaptırdım. Yaklaşık 6 ay sürdü yazışmalar.

Çünkü "Papatya" bir bitki adı ve kimsenin özel ürettiği bir isim değildi. Türkçe bir çiçek adıydı. Bu sebeple kabul edildi. Ama bir müşterimin "converce" markasını tescillemeye çalıştık ama olmayacağını biliyorduk. Ve alamadık Çünkü üreteceği şey ayakkabıydı ve "converse" markasını kopyaladığı çok belliydi.

Kısacası özel üretilmiş bir isim değilse alabilirsiniz. Örnek yüzyıl.com.tr gibi. yüzyıl hastanesi size gelip dava açamaz. Ama "yüzyıl hastanesi" adı altında .com.tr'yi alırsanız, dava manyağı olursunuz
Dediklerini katılıyorum hocam arada ince bir çizgi var herkes kendini bildikten sonra hakkı olanı alır