Ben de bir ev sahibi olarak 3 peş peşe gelen kiracılarımla ilgili bir kaç şey söyleyeyim.
2008 Yılında evimi kiraya verdim, çokta düşük bir bedelle verdim. Şöyle açıklamak gerekirse bugün evin kira değeri 22.000 TL civarında, bugün için 10.000 TL gibi bir rakama arada ki emlakçı ahbabımızın ricası üzerine hiç ikiletmeden tamam dedim.
2011 yılına geldiğimizde (yıllık artışlar maksimum %10-12 seviyesinde oldu) kiracımız evin camlarının değişmesini istedi, güzel bir ahşap doğrama pencereleri vardı. Tamam dedim o dönem 8500 TL dan camları değiştirdim, aynı yılın yaz başında sineklik istiyorum dedi yaptırdım, parkeleri değişelim dedi yaptırdım. 2012 Yılı geldiğinde bir anda ben çıkacağım kendi evime geçeceğim dedi, henüz kontratının 2. ayını yeni doldurmuştuk. Ona da tamam dedim, konular hiç böyle değilmiş farklı binada bir ev bulmuş.
Evden çıkarken halıfleksler ve mutfak dolapları kullanılmaz haldeydi, normal kullanım yıpranması değil bildiğiniz zarar vererek çıkmıştı neyse dedim geçtim.
O yıl bir daha kiraya vermedim, badana boyasını yaptırdım, sıfır mutfak dolabı yaptırdım, banyosu büyük ölçüde tadilattan geçti oturuma hazır şekilde bıraktım tam 8 ay sonra bir tanıdık vasıtasıyla birisi geldi 2013 yılı başında,
İşte ben kefilim şöyle böyle vs. evi verdim, verdiğim gün elektrikçi gönderttim tüm priz, duy, anahtar ve ampülleri sıfırlattım (viko ve philips kullanıldı), 2 kira depozit 1 kira peşin aldım, yine cüzi bir rakamdan verdim.
2. kirayı aldım, 3. kirayı yatırmadı aradım 4-5 gün sonra ben evden çıkıcam zaten hanım da başka yerde aşağıda konfeksiyon var sesten çocuk uyuyamıyor dedi.
Kirayı sordum depozitoya say dedi, kira ayrı depozit ayrı şeyler dedim yok dedi pislik çıkardı neyse dedim .....
Depoziti komple yedi 4. ayda kira vermedi, üzerine 17 gün geciktirdi, ne anahtar teslim etti ne ben çıktım dedi telefonlara dönmedi, aracı olan arkadaşı aradım "ben görüşmüyorum sildim onu" dedi. Mal gibi ortada kaldım...
Eve gittim evi boşaltmış benim haberim yok, anahtarım yok içeri giremiyorum bakamıyorum ne var ne yok diye. Neyse yan komşu çıktı taşındılar 4-5 gün oldu dedi (ben 5. kiranın 22. günü gittim yani 17 gün daha kira borcu kaldı) nereye gittiler dedim arkada yeni yapılmış bir yere taşındılar dedi. Arka sokağa geçtim dolanırken (adres bilmiyorum tabi neresi hangi bina vs.) şans eseri bunu gördüm kapıdan çıkarken x dedim ne yapıyorsun telefonlara dönmüyorsun anahtarımı vermiyorsun elektrik su aidat borcun var ne yapmaya çalışıyorsun? Biri geldi hırto tipli yanında saçma salak hareketler benim yeğenim ne borcu var falan filan dedi, dedim 17 günlük kira ve elektrik su doğalgaz aidat ödemesi var. Çıkardı 15 güne denk gelen bir para verdi anahtarı verdiler hallederiz deyip gittiler. Çok ağırıma gitti onun öyle kapıdan bir şey yokmuş gibi çıkıp beni görüp sırıtarak gelmesi ne oldu ki demesi, yanında ben dayısıyım diyen elemanın ne var kaçtı mı kaç para deyip çıkarıp 15 günlük para vermesi.
Neyse çıktım eve gittim, içeri girdim her yer leş, duş başlığını koparmışlar, rezervuarın dış üst kapağı kırıp, kapının iki tanesi sökülmüş öylece bırakılmış ve menteşeleri kırık, salonda duvarı 2 farklı yerden gelmiş askı aparatı takmışlar tv için bir tarafta beğenmeyip karşı duvarı da gelmiş vs. Aradım bakmadı, aracıyı aradım durumu anlattım o da pek oralı olmadı. Şunu söyledim bugün pazar saat 3 bu iş 2 saate çözülmezse beni tanıyorsun başka bir şey demiyorum.
Ben doğma büyüme oralıyım, orası benim mahallem, tüm arkadaşlarım çevrem orada yani bir pislik çıkacaksa kuvvetli taraf benim. Akşam oldu aracı tutuştu aradı çözücem vs. çıktı geldi oturduğum cafeye işte dayısını arıyor dayısı ağza alınmayacak küfürler ediyor öyle böyle değil. Kalktım oturduğu yere gittim, ben o hışımla çıkınca cafede arkadaşlar sormuş bu aracı da konuyu anlatmış peşime de onlar çıktı geldi, bu dayısıyım diyen kişi eline bir sopa almış üstüme doğru geldi salladı sağ kolumu kaldırdım oraya vurdu bileğimin hemen gerisine sopa kırıldı bileğim çatladı ... Neyse çok uzatmayayım ciddi bir kavga oldu, biz bunları dövdük o hengamede ben zarar görünce arkadaşlarım da müdahil oldu. Davası 2017 de sonlandı ve hiç bir şey olmadı, karşı taraf hagb aldı kapandı. Ben ettiğim zararla kala kaldım, bir de mahallemde kavga ettiğim için tüm tanıdıklarıma rezil oldum.
Sene oldu artık 2014 bu sefer biri aradı numaramı komşulardan almış, yeni evli bir genç çift. Biri hemşire biri laborant evlenip buraya gelmişler ev arıyorlar, kimi kimsesi yok çocukların, çok bedavaya yine kiraya verdim, tabi kira öncesi yine tadilat badana boya vs... 2016 yılı oldu haziran da zam için aradım, ben çıkıyorum büşra ile görüşün biz boşanıyoruz dedi. Eşini aradım o evden gitti ben devam edeceğim zam yapmasak olur mu dedi, dedim kız yazık çocukları da oldu zorlanmasın tamam zam yapmıyorum dedim.
Temmuz da geciktirdi, Ağustos oldu gecikti, Eylül gecikti derken aradım büşra dedim eski fiyattan devam ediyoruz (650 lira mı öyle bir şey) zorlanıyorsun belli ki buna rağmen, beni de yorma istersen uygun fiyatlı başka bir ev bak tahliye et ben nakliye için de yardımcı olurum dedim. Yok mok dedi Ocak ayında çıkıyorum dedi çıkmadı tabi aynı kiradan 2018 Eylül'e kadar devam etti. Eylül'de çıktı . Allah için bir kuruş aidat borcu bırakmadı, evi de temizlik dışında öyle perişan bırakmadı. Bu olay sonrası 1 ay geçti geçmedi komşular aradı eve icra ihbarları geliyor diye. Bir gittim kapıda 6-7 icra ihbarnamesi muhtara geçtim orada ikametlerini almadıkları için icraları var onlar geliyor. İkametimi oraya aldım ki gelip kapıyı kırıp başımıza iş açmasınlar diye.
Sonra 2018 Aralıkta elektrik su doğalgaza başvurdum, hepsi oldu enerjisa/ayedaş (elektrik idaresi) peş peşe borçlar göndermeye başladı, ucu bucağı yok bir de bunları. 8-10 kere icra açıldı enerjisa tarafından, altını kurcaladık baktık nedir ne değildir, adam boşanırken 2016 yazında elektriği kapattırmış kadında kaçak kullanmış abonelik açtırmamış, ilgili firmanın da pek umurunda olmamış. Sonra ben abonelik için başvurunca doğal olarak evde benim olduğu için bana itelemişler. 2019 dan geçtiğimiz aya kadar bunlarla boğuştum, direttim ödememek için ilamsız takiplere itiraz ettim ama bu seferde dosya düştü ama elektriğimi açmadılar ceza verir gibi. En son pes ettim geçtiğimiz ay da son dosyayı ödedim, bu geçen sürede yaklaşık 28 bin tl kadar ödeme yaptım.
Gelelim sadece evim 2018 sonundan beri boş, binada komşum istedi kızı için yok dedim, çok samimi arkadaşım istedi hayır dedim, kıramayacağım insanları araya koydular yine de kırdım kimseye kiraya vermedim.
Bugün olursa verirsem artık:
1- Kesinlikle ben de memur isteyeceğim.
2- Adam akıllı depozito alacağım.
3- Noter ve avukat destekli bir kontrat yapacağım.
4- Tahliye taahhütnamesi yaptıracağım.
5- Kefil isteyeceğim.
6- Asla kirada indirime gitmeyeceğim.
7- Senet alacağım.
8- Kimseye acımayacağım....
Valla kendi kiramı ödeyemediğim, 10 liraya muhtaç olduğum zamanlar oldu bu geçen 6 yılda düştüm kalktım ihtiyaç sahibi oldum yine gidip ne o evimi ne diğer evimi kiraya vermedim.
Boş kalsın çürüsün ama ben bir daha bu stresleri yaşamak istemiyorum.