Arkadaşlar firma belirtmek istemediğim için bir konuyu sizle paylaşmak fikir almak biraz dertleşmek istiyorum.
Uzun yıllardır hosting/vps/vds/reseller kullanıyorum.
8m, cjb, itgo filan da dahil etsek nereden baksanız 27 yıl oldu.
Son 23 yıldır da doğal olarak elden geldiğince seçip eleyip hosting firmalarının düzgünleri ile çalışmaya özen gösteriyorum.
Genelde VDS de alımlarında aldığım IP lerde mail black listlerinde oluyor, kaldırmalarını kendim yapıyorum sorun yok.
Fakat bazen de blok komple listede oluyor ve kaldırılamıyor.

Bununla ilgili çok söylenen biri değildim ancak blok komple listede ve kaldırılması benim tarafımdan mümkün değil maalesef.
Şimdi ben bir web hosting veya reseller alırken doğal olarak mail de kullanacağım, aynı şeyi Plesk li bir vds/vps aldığımda da yapacağım.
Aldım kurdum, tek tek ayarları yaptım, ince ince emek vererek bir sürü uğraştım tam saatimi verdim.
OS kurulumu, updateleri, ayarları, servis optimizasyonları ve arkasında Plesk kurulumu/optimizasyonu vs... Cidden hiç pc başından kalkmadan tam 6 saatimi verdim.
Epi topu ayda belki 5-6 bilemediniz maksimum 10 tekil ziyaretçisi olan kişisel web sitemi ve buraya gelecek/gidecek toplam aylık 50-60 maili host edeceğim.
Aynı şekilde mail sunucumu kurdum ayarladım, helodan spf ine dkim den ssl ayarına her şeyi yaptım ve ne göreyim verilen ip kara listede üstelik blok olarak....
Toplam 4 ip aldım 3 tanesi aynı blokta ve karalisteden kaldırılamıyor, 1 tanesi de bir işime yaramıyor.
Firmaya bildirdim muhtemelen bir şey yapmayacaklar ve umursamayacaklar, ben artık bu karalisteli IP lerden çok yoruldum yıldım.
Şuan VDS im olduğu halde mail servisini buradan sorunsuz ve problemsiz kullanamıyorum, natro ya baktım en olmadı 4 dolara orada harici mail alacağım ama gücüme gidiyor.
Bir sunucum varken, bunun yönetimine, optimizasyonuna, kurulum ve kullanımına hakimken kendimle ilgili olmayan bir konudan ötürü bir hizmetini kullanamamak cidden gücüme gidiyor.

Sizce IP lerin bu karaliste de olma sorumluluğu kime ait? Firmalar bunları hiç kontrol etmeden mi veriyorlar? Temiz IP sağlamak zorunda değiller mi?
Bu sorularla ilgili sizler ne düşünüyorsunuz?