Yani şuan 11K kira ödüyorum martta sözleşmem bitecek ve muhtemelen 20k olacak. Bende 20k kira ödemektense 1M kredi çekip aylık 31bin kredi ödemeyi mantıklı buluyorum. Olurda ilerde faizler düşerse yapılandırmaya girerim veya elime toplu para geçirse kısmi ödeme yaparım diye düşünüyorum.
İhtiyaç varsa ve düzenli gelir varsa evi piyasanın en kötü olduğu dönemde almak mantıklıdır.
Sadece 1 sene 132 bin lira fazla ödeyeceksin. Sonra kiraya göre kara geçeceksin.
Çünkü bu sene 20 bin olan kiran 1 sene sonra %50 enflasyon ile 30 bin lira olacak.
Sonraki sene enflasyon %30 olsa 40 bin lira olacak.
Sonraki sene enflasyon %25 olsa 50 bin lira olacak.
Yani sadece ilk sene fazladan aylık11 bin lira maliyete katlanacaksın.
Eğer 31 bin liralık kredi taksidi ile alabiliyorsan 20 bin liraya vermek yerine bir sene kendini sıkıp 31 bin lira vermek mantıklı.
Çünkü bu enflasyon sarmalından çıkaramazlar bizi.
En az 3-5 sene enflasyonun %20 altına inme ihtimalini görmüyorum.
Bu da 2 senede senin taksidin kira düzeyine geleceğini ondan sonraki her sene taksidin en az %20-30 hafifleyeceğini düşünüyorum.
Hatta çılgın ekonomik politikalara dönersek 5 seneye kalmaz senin 31 bin liralık taksit aidat seviyesine bile düşebilir.
4-5 sene önceki konut kredisi taksitleri bugün sitelerde aidat olarak toplanıyor.
Bu arada faiz indirimini bekle diyen arkadaşlar olmuş.
Öyle büyük bir faiz indirimi gelirse 2,5 olan evler 5 milyon olur.
Şu anki fiyatlar bugünkü faizlere göre dengelenmiş fiyatlar.
Faiz indirimi bekleyenler faizden 1 milyon kar etmeye çalışırken evin fiyatının 2 milyon artması ile genelde zarar ederler.