Normalde yazmam pek ama bu sabah koltuğuma oturduğumda bundan 15 yıl önce keşke yardırıp Almanya'ya gitseydim dedim. 15 yıllık makine mühendisiyim şuan maaşım piyasanın üstünde ve ben bile Almanya'ya gitmeyi planlıyorum. Dilim döndüğü kadar anlatayım:
- Haftalık çalışma saati bize göre daha az. Kimi yerde 39 kimi yerde 35 saat. Bizde resmi kayıtlara göre haftalık 45 saat ama 77 saat çalıştığım günler bile oldu.
- Yıllık resmi izinli günler oldukça fazla. Bunun yanında hatta cumartesi pazar çalışanı uyarıyorlar, Tatil günü çalışılmaz diye.
- Sosyal devlet, seni aileni düşünüyor. Sosyal devlet nedir diye bakarsınız google'dan, zaten almanya'ya giden de bu yüzden gidiyor.
- Bizim millet pek çalışmayı sevmez, kısa yoldan para kazanmayı ister. İşsizlik maaşı alacak koşulları sağlayıp yatışa geçerler. Almanya bunun için fırsat ülke.
- Adalet sistemi tıkır tıkır çalışıyor. Hakkını arayabiliyorsun. Bir partinin ilçe başkanı çocuğunu öldürüp kaçamıyor.
- Almanya'ya gidip mutsuz olan varsa havasından suyundan mutsuzdur. Genelde basık, yağışlı depresif havası var derler.
- Ucuz bir yer olduğuna inanmıyorum, ancak 12 ayda kalacak yer için bile 10 bin usd'ye yakın harcarsın gibi geliyor bana.
- Çeşitli whatsapp grupları var, telegram kanalları var. Almanya kelimesini aratıp kaydol ve insanların paylaşımlarını takip et. Kiralar, aylık harcamalar hangi şehirde ne kadar görmüş olursun.
- Üniversiteye vs kaydolarak gitmeyi de deneyebilirsin. Araştır derim.
Ancak önemli bir nokta var: Türk gençlerinin bu durumunu bilip onları kandırıp paralarını almaya çalışan çok insan türedi. Bu anlamda sorularını yaz Almanya'daki kontağına. Çok detyalı sorular olsun. Gel burda sen iş bulursun derse verme 10 bin usd, çünkü bulamazsın.
Son olarak bir konuya daha deyinip çıkayım;
İlkokulda bile öğretilen elma ile armut kıyaslanmaz üstadım, Almanya'yı Rusya ile kıyaslamam çünkü vakit kaybıdır.
Saygılar.