Yüreğine sağlık hocam harika açıklamışsın attığın linkleri de tek tek inceleyeceğim. Çok özenerek başladık projeye gelecekte sorun yaşamaktan korkuyorum. Dediğiniz gibi gerekirse dexter i kaldırayım yapacak birşey yok
Teşekkürler. Bu konuda biraz empati yapmakta fayda var. Siz Google'da bir CEO olsaydınız ve bu konuyla ilgilenen yetkili olsaydınız, tolerans gösterir miydiniz? Belli başlı istisnalar dışında göstermezdiniz yani çok abartmadan yapabilirsiniz ama tedbiri elden bırakmayın yeterlidir.
Sayfa başlığı ile URL değişimi ( 301 hususunda ) aynı olarak algılayanlar olabiliyor, bu nedenle bende bir ekleme yapmak istedim.
Sayfa başlığı değiştirilebilir, bunda bir sakınca yoktur. Hatta meşhur Backlinko yıllardır sadece içerikleri zamana göre güncelleyerek aynı sıralamayı koruması ile bilinir.
Burada önemli olan URL asla değiştirilmemelidir.
Yeni açılan bir site için önemli olmayabilir, mecbur kalınınca değişebilir ancak oturmuş bir sitede URL değiştirmek aşırı risklidir.
Başlık, meta açıklama ve makale güncellemesi ile problem aşılabilir her zaman.
Ve her zaman url kısa olmalıdır, bu hususta da çok dikkat edilmeyebiliyor.
Bir de
@EfendiBey; değinmiş olduğu 404 hususu da önemlidir.
Nedense genelde ana sayfaya otomatik yönlendirme seçeneğinde bulunuyor site sahipleri. Ama o kadar yanlış bir uygulama ki.
Hatta search console da yer alan gereksiz 404 sayfaları bile 301 ile yönlendirenler var. Sonra sitem neden böyle oldu diye konu açarlar.
Hata yapmaktan korktuğunuz an ilk olarak Google kaynaklarını inceleyin. Acele ile bir anda karar vermeyin.
İyi forumlar, kolay gelsin herkese.
Evet söylediklerinize harfiyen katılıyorum. URL kaldırıp üstüne bir de 301-302 gibi işlem yapmak aslında manipüle etmek oluyor. Bu konudaki tespitim şu; Google "Nasıl başladıysan öyle devam et. Bir şey yapıyorsan da arkasında dur ve kendini de beni de uğraştırma." demek istiyor. Yani bir yazı mı sildin? Evet sildin, peki bu ne demek? "Böyle bir içerik artık yok" demek. Hal böyle olunca madem artık "böyle bir içerik yok" diyorsun, o zaman yaptığının arkasında dur ve geri adım atıp yazıyı geri aktif etme veya "trafik/ziyaretçi kaybetmeyeyim siteden gitmesinler" deyip yönlendirme yapma. Yine de yapacaksan abartma.
R10 yönetimi şu anki yazdığımız bu konuyu kaldırdı diyelim. Artık bunun arkasında durmalı ve geri adım atıp konuyu geri getirmemeli veya 301 yapıp benzer konuya yönlendirmemeli. Kısacası özgüvenli olmalı ve şartlar ne olursa olsun URL yapısını bozmamalı, değişmemeli ve böyle devam etmeli. İşte bunu birçok site sahibi ya bilmiyor ya da bilse bile uygulamak istemiyor. Ondan sonra sitesinin değeri düşünce gelip burada konu açıyorlar.
Bu konunun özeti şu; "Nasıl başladıysan öyle devam et". Hit kaygısı yüzünden çok fazla hata yapılıyor ne yazık ki. Yine şu bahsettiğiniz ana sayfaya site yönlendirmek öyle bir tehlikeli ki, açık konuşayım bu resmen Google'ı da insanları da kandırmak. 404 vereceğine bari ana sayfaya gitsin de ziyaretçi kaybetmeyeyim kafası, aynı zamanda manipüle etmek. 404 demek artık böyle bir içerik yok demek, değil mi? Evet öyle. Peki hem "böyle bir içerik yok" deyip hem "seni ana sayfaya alalım" demek ne oluyor? Açıkçası Google bunların hepsini hesaplıyor ve neyin ne olduğunu tespit ediyor.
Yine dediğiniz gibi, Google bir sürü makale paylaşmış. Adamlar her şeyi tek tek yazmışlar. Biraz incelesen buluyorsun okuyup öğreniyorsun zaten. Bu arada URL aynı kaldığı sürece yazı başlığı ve içeriğinin değişmesinde hiçbir sakınca yok yani yeter ki URL aynı kalsın
(bu konuda size ayrıca katılıyorum). Google sabit kalan her şeyi
(bu konuda) seviyor çünkü uğraşmıyor uğraştırmıyorsun hatta bilakis işini kolaylaştırıyorsun. Bunlara dikkat etmek lazım. Sanırım şu 301, 302 ve 404 konusu kolay kolay değişmeyecek yani konuştuğumuz algıları kırmak zor olacak gibi görünüyor.