Maalesef ülkemizde yazılım eğitimi küçümseniyor, 1-2 sene kod eğitimi görmüş, sadece kod yazmayı öğrenmiş gençleri okullarda, üniversiteler, kurslarda gazlıyorlar, bu işi sadece kod yazmak gibi gösteriyorlar ki gerçek iş dünyasında bu durumun karşılığı çok az.
Ben kod yazmaya 2002 yılında başladım, 20 seneden uzun süredir bi'fiil aktif kod yazıyorum ve halen çok yoğun bi şekilde proje geliştirmeye devam ediyorum, forumda bilen bilir.
Ben yazılıma başladığım zaman sadece junior olarak 2006'lara kadar uğraştım.
Kod yazmakla yazılımcı olmak çok farklı şeyler, şimdi bu kısa eğitimlerden çıkan adamlara 3 tane yazılım pattern'i soruyorsun, bunları içiçe yürütecek algoritmalar soruyorsun, temel bilgisayar bilimleri adına 3 tane soru soruyorsun, iş hayatının olağan akışında yürütmesi gereken 3 tane senaryo sunuyorsun adam cevap veremiyor ve bu oran o kadar yüksek ki. Adam ben microservice biliyorum, docker biliyorum, mongo biliyorum vs. vs. geliyor, e bunlarla ilgili spesifik bir algoritma soruyorsun, suratına bakıyor.
Sen bunlarıda bilmiyorsun aslında, sadece fikir sahibisin, bu konuları öğrenecek kadar pratik yapmadın, 2 tane proje yaptın mentorlarınla, sonra sen yazılımcısın dediler, değilsin arkadaşım, bu şekilde olamazsın.
Şimdi bu gençler iş yok diyor, e kusura bakma ama sende yazılımcı değilsin, bi de bu gençlerin isteklerini görseniz, akıllara zarar. Ya sen bu şirkete ne verebileceksin ki ne istiyorsun?
İş yok değil arkadaşlar, gayette güzel iş var ama artık bilginin güçlü olduğu, gerçek bilginin para ettiği zamandayız, ben bile 20 senelik programcı olarak yapay zeka ile entegreyim, kendi işlerim için kod geliştirecek bi yapay zeka eğitiyorum, bu haliyle kendime iş buluyorken 4 seneyi üniversitede laylaylom geçirerek, 3 tane udemy kursu alarak, bakırköyde kadıköyde 2 tane kursa giderek elde edebileceğiniz bi meslek değil bu, muhtemelen bu kadar akademik olupta bu kadar diplomanın para etmediği sayılı mesleklerden biri.
Bunun da sebebi ülkemizdeki meslek cahili, hayatlarında adam akıllı ve kapsamlı proje geliştirmemiş, anlattığı teknolojiyi uygulayarak değilde kitaplardan öğrenmiş, öğretim görevlileri ve eğitmenler.
Neyse uzun yazdım, kusura bakmayın lütfen ama şunu da son olarak söylemek istiyorum; yapay zeka en iyi noktasına bile geldiğinde yazılımın bitmediğini ve hatta daha iyi noktalara gelmesinin faydamıza olduğunu, Türkiyede de bu işin bitmeyeceğini, bazı evrimler yaşayarak çok daha iyi noktalara geleceğini, ben ve benim akranım ömrünü bu işle geçirmiş arkadaşlarım, topluluğumuz görüyor, umarım bu dinamiklerin neler olduğunu zamanla yeni nesillerde anlarlar.