Bireysel emeklilik sistemine her ay ödeme yapıyor musunuz? Ben birkaç aydır yapıyorum ama en iyi gelir getiren fonları bir türlü öğrenemedim.
Yatırım tavsiyesi vermiyorum.
Ama hesabınızdaki rakamın TL değerinin hiç bir anlamı yok.
Yatırımlarınızı dolar bazlı değerlendirmeyi ve dolar bazlı kazanmayı hedeflemelisiniz.
Ben sürekli olarak yabancı teknoloji hisseleri fonunda duruyorum.
Eğer 2022 deki gibi faiz yükselecekse, Amerika'da resesyon ya da makro ekonomik riskler varsa para piyasaları fonlarına dönüyorum.
Nadiren de Türk Borsasında ciddi bir düşüş görürsem fırsatı değerlendirmek adına agresif bist hisse senedi yoğun fonlara geçiyorum.
Benim yaşım Türk Lirasına güvenmeyecek ve Türk Lirası üzerinden yapılan yatırımların uzun vadede develüasyon ve enflasyonla aşındığını görmeye yetiyor.
Son 3 senedir Türk Borsasındaki ciddi getirinin nedeni %130 enflasyon varken enflasyon muhasebesi uygulanmadığı için sanal karlılıklar oluşması, düşük faizle borçlanıp borsaya para sokulması ve merkez bankası rezervleri satılarak dolar kurunun baskılanması.
Enflasyon muhasebesi geldiğinden beri hisselerin bilançıları pert olmuş durumda.
Önümüzdeki bir kaç senede dolar kurunda ciddi hareketlerin olabileceğinden endişeleniyorum.
Ayrıca Amerikan hisse ağırlık fonların faiz indirimi ile önümüzdeki bir kaç sene içinde hem getiri sağlayacağını hem de develüasyondan beni koruyacağına inanıyorum.
Çünkü carry trade sürdürülebilir değil ülkeye doğrudan yatırım gelmiyor.
Tekrar edeyim yatırım tavsiyesi değildir.
Çünkü her kararın bir getirisi ve bir riski vardır.
Ben Türk Lirası riski almıyorum ama Amerikan borsasında durmak da Amerikanın resesyona girmesi ya da bir makro ekonomik krize girmesi riskini alıyor.