kendim bildim bileli ingilizce, çeviri işlerindeyim. Günlük konuşmada ingilizce tek kelime kullanmam. Yakın çevremde çevirmen olduğumu bilmeyenler var. Birçok arkadaşım yıllar sonra şahit oldukları bir olaydan sonra (yanlarındayken İngilizceyle alakalı birşey olduğunda) "a sen İngilizceyi ne zaman öğrendin, bu zamana kadar fark etmedim, hayret" der. Plaza dilinden konuşan çok ama çok arkadaşım, tanıdığım oldu. Hepsi de karakteri zayıf kişilerdi. ancak teknik kelimeler, jargon konusu farklı. Yukarıda "feature" kelimesi jargon veya teknik kelime değil ve rahatlıkla "özellik" diye çevrilebilir ancak onun dışındakiler İngilizce söylenebilir. Türkiyedeki dil bilimciler ne yapıyor bilmiyorum ama pek çok sık kullanılan teknik terimin Türkçe karşılığı yok, yepyeni bir kelime üreteceksin ve bunu halka benimseteceksin. İşte burası zor. Ota boka İngilizce kelime serpiştirenleri hayatınızdan uzak tutun, işlerini de iyi yapamazlar zaten. Ama teknik terimlerde İngilizce kullananlara kızmayın. Tıbbi çevirmenlikten çok para kazandım. Gerçekten pek çok kelime çevrilmiyor, çevrilse de komik duruyor. Ama doktorlar İngilizce ve Latinceyi çoğu zaman ayırt edemedikleri için neredeyse tüm konuşmayı latince ve ingilizce yapıyorlar. Geçen senelerde ablam yine birşeyler anlatıyordu, çoğunu anladım. Anladın mı gerçekten dedi. Kullandığı 7 kelimeden 5 tanesi İngilizce idi. İngilizce olduklarını bilmiyormuş, hepsini latince sanıyormuş. Yani aynı durum neredeyse tüm mesleklerde var. Günlük dilde veya teknik terim olmayan kelimelerde bilinçli olarak İngilizce tercih edenler, yine söylüyorum, karakteri gelişmemiş kişilerdir.