Merhabalar,
Aylardır ilk olarak Etsy'de satışa çıkarmayı planladığım bazı dijital ürün çalışmalarım var, arkadaşlar. Neredeyse sona gelmişken önümüzdeki ay mağazayı açmayı planlıyorum. Bugün aklıma KOSGEB genç girişimci desteği geldi. Bu konuda aranızda ciddi şekilde bilgi sahibi olanlara bazı sorularım var..
1- Şöyle ki özel ve kurumsal bir markada baristalık yapıyorum ve SGK ödemem şirket tarafından yapılıyor. KOSGEB desteği aldığımda şirketin yaptığı SGK ödemesi düşer mi? Yoksa korunur mu?
2- E-ticaret ve dijital ürün söz konusu olunca bu desteğe nasıl başvurabilirim? Markayı başlatmadan ve pazara ürünü sürmeden önce bu desteği alabilmem mümkün mü? Çünkü teknik ekipmanlara ihtiyacım var. (Bilgisayar, tablet, kamera ekipmanları vs.) Prosedürler nasıl işliyor, nasıl bir yol izlemeliyim?
3- E-ticaret ve dijital ürün üzerine markamı kurmayı planlarken vergilendirmeler ve şirket açma konusunda nasıl bir yol izlenmeli? Şahıs firması mı açmalıyım? Yoksa şahıs firması veya alt / yan türevlerinde E-ticaret için daha özel tanımlamalar var mı? (E ticaret / dijital ürün için daha uygun vergilendirmelerin ve fırsatların olduğu firma tipinden bahsediyorum. Şahıs mı? Yoksa başka bir şey?)
4- Açacağım şahıs firması ya da başka bir firma tipinin, daha ilk adımlarımdan itibaren giderleri nasıl olur?
Bu konulara henüz çok yabancıyım ve temel sorularım bunlar sevgili arkadaşlarım, bilgi sahibi insanlar yazarsa minnettar kalırım..