Hocalarım merhaba Bursa'da yaşıyorum. Mesela Kayseri'den arsa almaya karar verdim. Kayseri'ye gitmeden arsayı satın almam mümkün mü?
BAŞKA ŞEHİRDEN VEYA YURTDIŞINDAN TAPU SATIŞI YAPILABİLİR Mİ?
Tapu devir işlemleri kural olarak taşınmazın bulunduğu yerdeki
Tapu Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Eğer satışı yapılacak taşınmaz İstanbulun Sarıyer ilçesinde yer alıyorsa, bu taşınmazın devri Sarıyer Tapu Müdürlüğünde yapılacaktır. Ancak kişiler farklı şehirlerde bulunurken de taşınmaz devir işlemini yapabilmeleri mümkündür. Resmi Gazete de yayımlanan 2644 sayılı
Tapu Kanununun 26. maddesine göre artık
alıcı ve satıcın Taşınmazın bulunduğu aynı Tapu Müdürlüğünde bulunması zorunlu olmaktan çıkarıldı. Tapu Kanununun 26.maddesinde ki 01.01.2020 yürürlülük tarihli ek şu şekildedir;
Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan sözleşmelerde, tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatında bulunmaları hâlinde, taraf iradeleri resmî görevliler tarafından ayrı ayrı alınarak sözleşme tamamlanabilir.
Şöyle ki; Kişi Sarıyer de bulunan taşınmazını TAKBİS aracılığı ile Nevşehirde bulunan bir kişiye satışını gerçekleştirebilir. Tapu müdürlüğü TAKBİS ile, tapunun asıl bulunduğu tapu müdürlüğünden yetki talebinde bulunuyor. Taşınmaza ait bilgiler, başvuru sahiplerinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları girilerek, ilgili belgeler, talebe dair resmî yazı online olarak gönderiliyor. Yetki talep edilen müdürlük, Doküman Yönetim Sistemine kaydedilen bilgi ve belgeler ile taşınmaza ait kütükteki bilgiler ve kendi arşivinde yer alan hak sahibinin tespitine esas bilgi ve belgeleri karşılaştırarak yetki talebini onaylıyor. Onay alınmasının ardından alıcı ve satıcının bulunduğu şehirlerdeki tapu müdürlükleri işlemleri başlatıyor. Başvuru yapılan yerde herhangi bir kısıtlama ile karşılaşılmazsa düzenlenen satış belgesi, elektronik ortamda alıcı, satıcı ve tapu müdürlüğü tarafından imzalanıyor ve işlem tamamlanıyor. Özetle artık tapu devir işlemlerinin farklı şehirlerden veya yurtdışından yapılması mümkün hale gelmiştir.