benim babam yaşlı diyince doktor benim hastalarım hep yaşlı merak etmeyin dedi doktorun ünvanı hastanede uzman göründüğü için hocam yanlış anlamayın ama sizin ünvanınız uzman görünüyor diyince çoğu prof benim öğrencim falan dedi özel hastanede hangi ünvanla geçersen o kalır dedi
Hocam ben nasıl elediğimi söyleyeyim size. Yorumu siz yapın.
1- Fotoğraf analizi. Zeki insanı yüzünden anlarsınız. Göz bebeklerine ve yüzündeki çizgilere, mimiklere bakın.
2- YouTube ya da sağda solda videoları varsa, randevü dahi almadan önce, videolarını analiz edin. Kişinin konuşması, konuşurken gerek duyduğu bekleme süresi, sorulara cevap süresi, verdiği cevapların doğruluk oranı, konfora mı doğruluğa mı yöneldiği, ikna edici mi dürüst mü olduğu, hepsi konuşurken görülür.
3- Eğitimlerine bakın. İyi bir cerrahın eğitimleri zaten kendini belli eder.
4- Hastalık ile ilişkisine bakın. Her kalp cerrahı "bypass" uzmanı olacak diye bir durum yok. Sürekli bypass yapan biri, komplikasyonlara hazırdır.
5- Üniversite eğitimi dışındaki diğer eğitimlerine ve üyeliklerine bakın. İyi bir cerrah daima araştırma halindedir ve sürekli kendi branşındaki en üst yerlerle ya da topluluklarla birlikte olur. Örneğin, X alanının cerrahı, American X Derneği üyesidir gibi düşünün.
6- Ünvan. Kalp gibi bazı önemli alandaki cerrahların, sadece uzman olması çok iyiye işaret değildir. Ünvanı sadece uzman olan ve devlet hastanesinde çalışan kişiler için aynısını demeyeceğim. Çünkü onların çoğu zaten 30-35 sene boyunca cerrahlık yapmış insanlar. Bu gibi devletteki cerrahlar, yaptığı işten zevk alırlar. Özel hastanenin en muhteşem profesörlerine taş çıkarabilirler. Kısaca, "cerrahlık tecrübesi" yıl bazında ve ameliyat sayısı bazında önemliyken, ünvanın yüksekliği araştırma bazında müthiş önem taşır. Kimi cerrah sizi yaşam boyu bir yiyecek diyetine mecbur bırakırken, kimisi sizi tamamen ve şartsız tedavi eder. Konu sadece ölüm kalım değil.
7- Hasta yorumları. Buna çok fazla güvenmeyin. Çünkü dünya nüfusunun %2'si zekidir. Hasta yorumlarının doğruluk payı bu oranın üzerinde değildir. Ancak, hasta yorumları içerisinde teknik değeri olan yorum var ise bunu değerlendirin. Aklı başında hasta zaten yorum yazarken yönlendirici yorum yazar.
Önem sırasına göre, benim nasıl doktor baktığımı belirttim. Ben bir özel hastane sitesine baktığımda çoğu zaman sadece 1 doktor, bazı durumlarda 2-3 doktor görebiliyorum. İsterlerse 50 tane doktor koysunlar. Bence, o bir tanesi, diğer 49'unu taşıyor.