kendi yaptığım pilavı anlatayım.
öncelikle ölçü olarak 3 kişilik pilav yapıyorum. 4 su bardağı pirinci yıkıyorum. nişastası gidene kadar yıkıyorum. 15-20 defa su koyup boşaltıyorum yıkanmış oluyor. ardından suda bekletiyorum 15 dk kadar. tuz da döküyorum suyun içerisine göz kararı.
birazcık margarin ve ayçiçek yağını eritiyorum. ardından biraz şehriye koyuyorum. kavuruyorum. karamel rengini alana kadar kavuruyorum. pirincin suyunu süzdükten sonra şehriyenin üzerine döküyorum karıştırıyorum. o sırada tabi ki su da kaynamış olmalı. 1 su bardağı pirince 1.5 su bardağı su ekliyorum. yani 4 su bardağı pirince 6 bardak su. kendi pirinç ölçünüze göre değiştirebilirsiniz. pirinçle şehriyeyi 1 - 2 dakika kavuruyorum. çok fazla kavrulursa çıtır çıtır olur. beyazlaşsın yeter. sonra tüm suyu döküyorum. döktükten sonra çorba karıştırır gibi değil de hafif hafif karıştırarak tüm pirinçlerin birleşmesini sağlıyorum. ocak çok açık ve çok da kısık olmamalı. suyunu çektikten sonra kapağın alt kısmına peçete yerleştiriyorum terlemesin diye o buharı da çekiyor ve lapa olmuyor. birkaç defa yaptığınızda daha iyi sonuca ulaşırsınız diye düşünüyorum

afiyet olsun.