Merhaba hocam, ben de gitmeden önce çok araştırmıştım yardımım dokunur belki.

Gideceğin yere göre değişir bazı durumlar ama genelde aynıdır.

* Bedelli askerlik için internete giren tuşlu telefon götürebilir miyim?
Kamera olmayan her telefonu götürebilirsin, ben tuşlu sd kart takılan bir telefon götürmüştüm, içine 3gp film yüklemiştim bir sürü akşamları izliyordum sürekli. İnternete girmesine bakmıyorlar genelde, dokunmatik olmasın. Blackberry tavsiye etmişlerdi kamerasını kırıp sokabilirsiniz diye ama bulamamıştım ben o yüzden kapaklı bir nokia götürmüştüm.
* Eğer internete giren telefon götürmek yasaksa hangi telefonu götürebilirim?
İnternetsiz yapamam diyorsan xiaomi modelli var kamerasız tuşlu ama içerisinde whatsapp netfilix gibi uygulamar var, fiyatı o zamanlar 7k falandı, kiralayanlar da oluyor. İnternet önemli değil ise radyosu olan şarjı dayanan tuşlu telefon olabilir. yedek pil ve pil şarjı dolduran aletler var ondan alırsan rahat edersin.
* Powerbank götürsem sorun olur mu?
Powerbank sorun olmaz götürebilirsin, kitap okuyorsan ışıklı olanları tercih edebilirsin.
* Hangi eşyaları yanıma almam gerekiyor? Kaç adet t-shirt vs ?
Sivil bir efoştman takımı götür, gideceğin döneme göre kısa veya uzun. Askeri tişört /fanila/ ben 10 tane almıştım set olarak 10 çorap 10 don 10 fanila, yetersiz olunca askeri malzemeci var içeride oradan rahat bir şekilde tedarik edebilirsin. ihtiyacın olan her şey var içeride. Mümkün olduğunca az eşya götürmekte fayda var yerleşene kadar sağa sola taşımak zor oluyor
* Ağrı kesici, boğaz spreyi vb. götürebilir miyiz?
İlaç götürsende içeride toplayacaklar, boğaz pastili serbest ama o boğaz ağrısı öksürük ne yaparsan yap askerden 2 ay sonra geçiyor. Sürekli kullandığın reçeteli ilacın var ise teslim ediyorsun günlük olarak veriliyor sana. Revirde yazılan ilaçlarda ilaç deposundan günlük olarak alınıyor. Arkadaşlar iyileşince kendini hasta hisseden olursa ilaçları günlük alıp hasta olana veriyorduk. Herkes revire gidip işten kaçmaya çalıştığı için bizde günlük bir revir sınırı vardı. her takımdan 5 kişi falan gidebiliyordu.