Esnafa suç bulunmasını doğru bulmuyorum. Yavaş yavaş ölüyorlar. Birgün onlarda bitecek direnmelerine imkan yok. O malı binlerce satan online mağaza ile aynı iskonto oranıyla almıyor ve o mağaza kadar satamıyor. Senin sorduğu o spesifik kılıf için o bölgede belki haftada 1-2 satış oluyordur ama o online mağaza o kılıftan belki günde 50 tane satıyordur.
Sizin durumunuzda esnafı savunmuyorum tabiki, aradaki fark uçurum. Burada esnafın yapmaya çalıştığı gelirini koruyabilmek adına kar oranını yükseltmek. Ama buda tüketicinin sırtına yük binmesi anlamına geliyor. Bu sürdürülebilir değil, en salağımız bile aynı malı çok daha ucuza farklı bir yerden alabileceğimizi anlayacak. Bir müddet daha acil ihtiyaçlar için insanlar o dükkanlara gidecek ve direnemeyip teker teker kapatacaklar. Olan acil ihtiyacı olana olacak, onlarda zamanla ihtiyaçlarını önceden hesaplamayı öğreneceklerdir.
Bu kaçınılmaz bir durum hala çevresinde bakkal olan varmı mesela? 90 larda oturduğum sokakta 3 tane bakkal vardı, 3 ününde müşterisi vardı. Hepsinin sattığı bazı niche ürünler olurdu bizde cips alacaksak birine torpil alacaksak diğerine çekirdek alacaksak öbürüne giderdik. Şu an o sokakta tek bir bakkal var ve büfe mantığı ile sigara+ekmek satarak, satabilirse yanında ufak tefek şeyler satarak hayatta kalmaya çalışıyor. Yakında oda gidecektir diye düşünüyorum.
Demem o ki boşverin küfür etmeyin boşuna, kızmanızada gerek yok. Fiyatını bildiğiniz bir ürün eğer size internetteki fiyatının üzerine 1 günlük bekleme + kargo ücreti ekleyerek satan bir yer bulursanız alırsınız. Aceleniz yoksa ücretsiz kargoda denk getiriyorsanız internetten alır geçersiniz. Bırakın esnaf kendisi düşünsün batmaya hergün 1 adım daha yaklaştığını.
Edit: Tabiki esnafın giderleri dükkanın konumuna bağlı olarak çok daha artabiliyor. Evinde 1 odasını depoya çevirmiş kişi ile giderlerini kıyaslamak mümkün değil. Ancak tüketici aynı malı daha ucuza alabildiği sürece esnafın buna direnebilmesi mümkün değil.