Instagram'daki işletme sayfalarını ve yaptıkları yaratıcı reels reklamlarını düşünün: Trafik kazası olmuş gibi gösteriyorlar, arabanın altında kalan kişi bir anda çıkıp t-shirt reklamı yapmaya başlıyor mesela. Gayet dikkat çekici ve etkileşim alıyor.
Şimdi de klasik e-ticaret sitelerini düşünün. Profesyonel ortamda çekilmiş durağan görsel içeriklerle ürün satıyorlar. Çok sıkıcı.
Bütün ürünlerin video içerik olarak tanıtıldığı bir e-ticaret sosyal medya uygulaması yapılsa nasıl olur? Takip, takip edilen, keşfet, hashtag, fiyat ve diğer bilgiler bölümü, satın al, yorumlar, yorum beğenileri... Her şey olacak içinde.
Bir sosyal medya uygulaması olacak ama sadece e-ticaret içerikli. Kullanıcı yorum yaparken "kargo hızlıydı, teşekkürler." yazmayacak; yorumlarda sosyal medya esprileri dönecek. Öyle bir ortam düşleyin.
Profil sahiplerine dayatılacak ana şart; her ürünün video olarak tanıtılması. İster düz çekip atsın, ister içerik üretici gibi.
T-shirt mü satılacak; giyip tanıtacaklar.
Ayakkabı mı satılacak; içerik üretmese bile giyip en azından video olarak tanıtacak.
Ruj mu satılacak; manken ruju sürüp ekranı öpecek.
Gece lambası mı satılacak; uyurken odayı çekecek vs.
Dünya'da örneği var mı bilmiyorum ama bizim ülkede kartopu etkisiyle büyür diye düşünüyorum. Vatandaş alışverişi ve çılgınlığı seviyor. Ayrıca insanlar durağan şeyler yerine hareket eden şeyleri tercih ediyor artık. Yani e-ticarete yeni bir vizyon getirmekten bahsediyorum.
Yüklü sermaye, reklam çalışmaları, anlaşmalar, ünlülerle iş birlikleri gerekecek. Belki biri yapar veya bu konudan ilham alarak başka şeyler yapanlar olur diye paylaşmak istedim.
Yatırım veya iş tavsiyesi değildir. Konudaki her cümle yalnızca kişisel düşüncelerimi içermektedir. Sorumluluk kabul etmiyorum.