Değerli arkadaşlar,
Sosyal medya tekeli,
Meta ve emsallerinde...
Sorum şu buradan 10 kişi bir araya gelse yerli bir şey üretilemez mi?
Adamlar devletini engelliyor. Düşmanına aşık olma diyor devlet ama kimi VPN de çözüm arıyor kimi devletine sayıyor yani diyeceğim o ki r10 bir garaj kadar olamıyor mu ? Yapalım birşeyler
Abd askeri ve diplomatik ulusal çıkarlar olduğunda adalet ve demokrasiden baya uzaklaşabilen bir ülke ama bunun dışında Abd'de bir Abd vatandaşı alenen tüm siyasilere istediğini söyleyebilir. Aynı şekilde bizlerde merkezi Abd'de olan onlarca platformlarda Abd'ye istediğimiz kadar saydırabiliyoruz. Instagram'ı dev yapan Abd pazarı değil dünya pazarı. Bizim kuracağımız sosyal medyada bizim Abd'ye her anlamda sağladığımız gibi bize salladıklarında ifade özgürlüğü diyemeyeceğimiz için bizden hiçbir zaman böyle şirketler çıkamaz.
Bizde her alanda ifade, hakaret fiziksel şiddetten daha ağır bir suç olarak görülüyor. Kamu görevlisine, kamunun yatırımına, kurumuna, araç ve tesisatlarına zarar veren kişi anayasaya, devlete hakaret eden insanlardan daha az ceza alıyor. Devlet ve Anayasaya hakaret eden gerizekalıları savunmak için söylemiyorum ama hakaretin, fiziksel saldırı ve suçtan daha ağır cezalandırılmasını isteyen toplum ve bu doğrultuda oluşan kanunlarda Abd, Almanya, İngiltere gibi dev markalar çıkarmamız çok zor.
Gündelik hayatta da öyle değil miyiz? Sokakta insanlar birbirlerinin ağzı dişleri dökülecek düzeyde saldırıya uğradığında mı daha çok üzülüyor, sinirleniyor, ceza alıyor birbirlerine ağır hakaretler ettiğinde mi? 3 dişin kırılması demek en az 5 ay dişçilerde ciddi operasyon, tedavi ihtiyacı demek ama biz hakaretten daha çok manevi zarar gördüğümüzü düşünüyoruz. ( Hakareti normal, mazur, kabul edilebilir görmüyorum ama alt çene veya üst çenenin,burnun kırılması, hakaretten daha kabul edilebilir bir tercih olmamalı.)
Gerçi İngilterede gücü azalmış olsada Kraliyet - Monarşiden ötürü eminim Abd ile aşık atamaz. İngiltere başbakanlarının gelenek adı altında sembolik bile olsa karşılarında girdikleri iki büklüm saygı duruşu gerçekliğinde orada kral veya kraliçeye hakaretinde muhakkak bir cezası vardır. Abd'de Trump gibi duygusal, fevri ve Abd gibi günümüzün nükleer, askeri, ekonomik süper gücünün yöneticisine standupçu kameralar karşısında saydırdığında Trump hiçbir şey yapamıyor. Bizde geçtim en üst düzey yöneticilerimizi, küçük partilerin isimlerine çok daha kibar şekilde sert söylemlerde bulunduğunda hukuki ve hukuk dışı başına gelebilecek ciddi bir tehlike, tehdit unsuru var. Daha mafyası, aşireti, cemaatler gibi yapılardaki yöneticilere girmiyorum bile.