Merhabalar, iyi forumlar dilerim herkese. Öncelikle bu başlıktaki neredeyse her mesajı okudum, bu konuyla ilgili interenette bulabildiğim en zengin içeriğe sahip gerçekten. Ve MaliMevzuat hocama ayrıca teşekkür etmek isterim, yazdığı mesajlar son derece bilgilendirici. Lakin şurada alıntı yaptığım mevzuyla ilgili benim de tereddütlerim var;
MaliMevzuat adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Maalesef , istisna kapsamına girmeyen bir kazanç elde ediyorsunuz.
Hocam neden shopier üzerinden e kitap satışı istisna kapsamına girmez? Sonuçta kanunda "İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler" diyor ve kendi yazdığımız bir e kitap da 'metin' vasfını karşılamaz mı? Bu noktada sahiden bir açmazdayım. 27/12/2023'de kanunda yapılan değişiklikle sosyal içerik platformu tanımı genişletilip "internet ve benzeri elektronik ortamlar" olduğu halde hangi platformların bu kapsama dahil edildiğin anlamak mümkün değil. Gelir İdaresi Başkanlığı danışma hattını aradığımda 318 nolu gelir vergisi tebliğindeki 20. maddeyi (Sosyal ağ sağlayıcısı olarak kabul edilmeyen kişisel internet siteleri, elektronik ticaret siteleri, haber siteleri gibi etkileşim amaçlı içeriğin
ikincil ve yan hizmet olarak sunulduğu platformlarda faaliyette bulunan kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar için mezkûr istisna hükümleri
uygulanmayacaktır.) göstererek şartların değişken "olabileceğini" söylüyorlar, net cevabı kendileri de bilmiyorlar. Dijital vergi dairesi üzerinden bu konu hakkında bilgilendirme özelgesi talep ettiğimdeyse gelen cevapta "318 nolu tebliğde her şeyin açıkça belirtildiği" söyleniyor. Ancak burada sorun şu, bu tebliğ kanunun eski hali yürülükteyken yazılmış, madddenin eski hali olan "İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden..." şeklinde başlıyor ve kapsayıcılığı düşürüyor.
Bunu bu kadar detaylı yazmam asla bilginizle bilgi yarıştırmak amacıyla değildir, sadece benim gibi mevzunun özünü anlamak isteyen başkalarının da buraya gelip okuma yaptıklarında, gelecek cevabı değerlendirebilmesi içindir (yoksa ben de sizden görüş almaya geldim )