ya elmayla armutu çok aşırı birbirine karıştıran yorumlarla dolu konu şaşılacak bir iş cidden...
Ben de 2 çocuğu olan ve her ikisi de maalesef Roblox'u çok seven ve bu oyunun varlığından oldukça memnuniyetsiz bir ebeveynim. Oyunun kapanmasına kalbim zerre kadar üzülmemiş olsa da mantığım bu şekilde özgürlüklere müdahale eden bir karara kesinlikle razı değil. Özetle kararı kesinlikle desteklemiyorum. Ayrıca da Roblox kapansa moblox çıkacak, Tiktok kapansa zigzag çıkacak derken interneti top yekün yasaklamadan ve Kuzey Kore'ye dönmeden, çocukların devlet eliyle bu şekilde tehlikeden uzak tutulabileceğine de inanmıyorum elbette zaten.
Ama platformun kapanmasını desteklememek ve neden desteklemediğinizi bu şekilde makul gerekçeleriniz ile sunmak bir şey, yok efendim çocuğunun ne yaptığından habersiz, çocuğuyla ilgisiz ebeveynler bilmem ne diye bilip bilmeden vizyonsuz vizyonsuz gelişine sallamak tamamen başka bir şey. Tartışmayı da unutmuş bir kısmınız artık iyiden iyiye. Empatiniz sıfır.. Ebeveyn olmayanlar, çağın dinamikleri gereği, çocukları dijitalden korumanın ne büyük zorluklar barındırdığından bihaber saçma sapan konuşuyor. Tabi ki bu kimsenin sorunu değil, bilmek zorunda da değilsiniz, bugüne kadar detaylarını hiç etraflıca düşünmemiş olabilirsiniz gayet tabi ve herkes kendi çocuğundan sorumlu ama anlatmak istediğinizi anlatmanın yolu milletin analığına babalığına böyle gelişigüzel saydırmaktan geçmiyor yine de..
Yineliyorum ki kendi çocuklarım özelinde düşününce Roblox'un bir süreliğine bile olsa yokluğu şahsen işime gelmekle birlikte, ben her türlü yasakçı zihniyete karşıyım. İnsanların kendi ahlaklarından ve kendi çocuklarının disiplininden sorumlu olduklarını düşünüyorum aynen sizler gibi... ama ben Netlifix'deki eşcinselliğe ya da uyuşturucuya özendirdiği iddia edilen içeriğe de karşı değilim. Youtube shorts da kendi çocuklarım adına nefret ettiğim bir yer ve şahsi bazde engellemesi de en zoru üstelik ama ben onun varlığına da karşı değilim... Eğer kendi ailem ya da çocuklarım için böyle bir çekincem varsa, bundan kötü etkileneceklerini düşünüyorsam, kendi sorumluluğumu almaya, çözüm üretmeye çalışıyorum ama herkes eşit şartlarda değil, ebeveynleri çalışmak zorunda olduğu için anane babane dede tarafından, komşu kadın tarafından bakılan çocuklar var ve bu çocukları, bazılarınızın kafasındaki ütopik senaryoda yetiştirmek maalesef mümkün olmuyor. Peki bu insanların zor şartlarda çocuk büyütüyor olması Roblox'un ya da oradaki geliştiricilerin sorunu mu? Bence kesinlikle değil ama buradaki tartışma konusu bu olabilir o zaman.. Fikrinizi savunurken, elmayla armudu bu kadar birbirine karıştırıp insanlar için hassas olan ve tetiklenebilecekleri konularda terbiyesiz ve hadsiz yorumlar yapmaktan kaçınmanız gerekiyor.
" Çocukları dijital tehlikelerden korumak ebeveynlerin görevidir, devlet gerekli genel geçer önlemleri alır ancak derya deniz internet alemindeki risklerden kaçınmak için ebeveyn gözetimi esastır, siz kontrol etmek istemiyorsunuz ya da şartlarınız kontrol etmeye el vermiyor diye, koskoca bir platform kapatılamaz" bir argümandır ve bana göre de mantıklı bir argümandır. Ama bazılarınız basbayağı hakaret ve aşağılama içeren cümleler kurmuş. 1-2 tane arkadaş da doğru düzgün derdini anlatmış, fikrini paylaşmış, Roblox'un kapatılmasının neden kötü fikir olduğunu hakaret etmeden, karşısındakini yetersizlikle itham etmeden açıklamış. Demek ki isteyince yapılabiliyor. Herkes ne kadar sinirli yahu. Sırf fikriniz uyuşmadı diye insanları en zayıf noktasından vurmaya çalışmak bana çok aşağılık kompleksli geliyor doğrusu.