Dikim konusunda tavsiyeler.
1- Tasarımsal bir durum söz konusu değilse beyaz iş kırmızı iplikle dikilmez. (Mecaz, tekstil atadözüdür bu) Beyaz iş beyaz ile, kırmızı iş kırmızı ile dikilir yani..
2- Parçaları birleştirilen alt üs dikilen her iki parçanın da dikim esnasında esneme oranı eşit olmalı. Misal pantalon yada elbise yada t-shirt ne ise ön arka parça dikilirken parçalardan biri dikimde 1 santim yukarıda fazla gelse aşağıda en az 5 cm dönme olur . (dikişi dönük dedikleri olay) Esnetme eşit olmalı.
Marka olmak istiyorsan uysada kodum uymasada kodum, "bu gider".. (konfeksiyon hata payı atasözü) asla ! GİTMEZ !...
Daha bir sürü detay var ama aklıma gelen öncelikliler bunlar. Başarılar dilerim
Ek : yan çatmak yada düz dikiş kolaydır, çabuk öğrenirsin zaten. (Esnetmeye dikkat et yeter)
Fermuar takmak, biye ve roba dikimi ve potsuz ceket kolu takmayı başardığında ustalığa önemli bir adım atmış olursun. Zaten onları yapabildiğinde geri kalan dikişlerin tüm mantığını çözmüş olursun (:
Dikiş mantığını öğrenmenin en iyi yollarından biri de sökmektir. Misal bozuk fermuarı söküp yenisi ilr değiştirirken dikim sırasını çözersin . )